Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правата на българите във Великобритания остават непроменени до края на годината

Сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., съветва МВнР

Правата на българите във Великобритания остават непроменени до края на годината

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

На 31 януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч. на 1-ви февруари българско време) Великобритания напуска Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните от ЕС с Великобритания няма да бъдат нарушени. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи, което разпространи съвети към българите, свързани с Brexit, прадава БНР.

Преходният период

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Пътуване до Обединеното кралство

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт.

Още по темата

Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

Срокове за подаване на документи за статут на уседналост във Великобритания

Срокът за подаване на документи за статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на статут на уседналост/временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство.

Трудови договори

До края на преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм до неговия край остават непроменени.

Европейските здравни карти

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на преходния период.

Роуминг

Действащата в момента схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана, само ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

Банкиране с българска банкова карта

В рамките на преходния период правилата за банкиране ще останат както досега. Въпроси, свързани с различни такси, могат да бъдат задавани към съответната банка, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19