IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството заложи ръст от 3,5% до 4,8% на БВП при изпълнение на програмата си

С мерките за увеличение на конкурентоспособността на икономиката министрите планират ръст на износа за 2020 г. от 0,6 до 0,8%

16:58 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството прие План за действие за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020 през следващата година, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

С него трябва да се постигнат три стратегически цели – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване.

С мерките ще се изградят инфраструктурни мрежи, които ще осигурят оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението. Те трябва да осигурят конкурентоспособност на икономиката чрез благоприятна бизнес среда, която насърчава инвестициите, като се прилагат иновативни решения и се повишава ресурсната ефективност.

За целта през 2020 г. се предвижда да бъдат изпълнявани мерки, разпределени в осем приоритетни области. За всяка стратегическа цел и приоритет е дефиниран набор от показатели, стойностите на които се актуализират годишно и показват постигнатия напредък.

Предварителната оценка на въздействие от изпълнението на планираните мерки показва, че ще бъдат реализирани значителни дългосрочни ефекти. Към 2020 г. брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,5%, ако Планът за действие бъде реализиран с посочените като вече осигурени средства, и с 4,8%, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства.

В Министерския съвет се надяват с положителните ефекти да има по-добра пътна и железопътна инфраструктура, енергийна сигурност, както и в по-добре устроени български градове.

Симулациите показват и съществен дългосрочен ефект по отношение на конкурентоспособността на икономиката. През 2020 г. износът на страната би нараснал съответно с 0,6 и 0,8%, пресмятат в правителството.

За оценката на макроикономическото въздействие на предвидените мерки е използван моделът СИБИЛА (Simulation model of Bulgaria's Investment in Long-term Advance). Оценявани са дългосрочни ефекти, дефинирани като промени в нивата на основни макроикономически показатели, генерирани в резултат на направените през 2020 г. интервенции и наблюдавани трайно след преустановяване на импулса (края на изпълнението на мерките).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още