IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на договорите с общи условия започва КЗП

Комисията ще се фокусира върху контрактите на банки, застрахователи и туроператори

16:00 | 03.04.15 г.
Преглед на договорите с общи условия започва КЗП

Преглед на договорите с общи условия, предлагани на потребителите, планира да направи Комисията за защита на потребителите (КЗП). На пресконференция, на която беше представено новото ръководство на комисията, председателят й Димитър Маргаритов каза, че за 2014 г. при извършени проверки на над 11 000 клаузи по такива договори около 2,5 на сто са били обявени за неравноправни, а потребителите продължават да търпят вреди и да се оплакват, предаде БТА.

Членът на комисията Константин Арабаджиев каза, че предстои приоритетно да бъдат анализирани общите условия на договорите на фирми предлагащи услуги, на банки, на застрахователни компании, на туроператори.

В момента се анализират договорите на кабелните оператори. По думите на Арабаджиев 27 от общо 40 договора са анализирани и са дадени препоръки за отстраняване на неравноправни клаузи в 14 дневен срок. В почти всички договори се установяват по 2-3 такива клаузи, коментира Арабаджиев. 

В по-голямата си част те се отнасят до начисляването на прекомерно голяма неустойка при предсрочно прекратяване на договора от страна на потребителя. Друго нарушение е да не се уведомяват клиентите за настъпили промени по общия договор.

В отговор на въпрос Арабаджиев каза, че наложените промени в общите условия по договорите на търговеца се отнасят и тези сключени със задна дата.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов посочи приоритетите на КЗП - засилване на контрола по отношение на безопасността на стоките и услугите; засилване на координацията между институциите; повишаване на ефективността на проверките, които комисията извършва, с акцент върху повишаване на резултатите.

Маргаритов отбеляза, че предстои да бъдат внесени промени в Закона за защита на потребителите, в които се предвижда създаването на секторни помирителни комисии в пет области като алтернатива за решаване на спорове.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева каза, че промените в закона ще влязат в Министерски съвет следващата седмица. Според нея е необходимо широко разгласяване на функциите и дейността на тези комисии, защото те няма да заработят, ако гражданите не са активни.

Членът на комисията Константин Райков посочи, че комисиите ще работят в сферата на енергетиката, ВиК, електронна търговия, транспорт и финанси. В отговор на въпрос Райков заяви, че за изминалата година е имало 507 помирителни производства, 205 са прекратени, а при 70 са постигнати споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още