IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 май

08:03 | 21.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът за личните данни ще доведе до цензура и репресии

в. Сега

Откровена цензура, нарушаване на адвокатската и лекарската тайна, унищожаване на бизнес, блокиране на съдебното изпълнение - до това ще доведат промените в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Проектът е съсипан от критики в 13 становища на различни хора и организации, сред които са Програма "Достъп до информация" (ПДИ), Висшият адвокатски съвет, Камарата на частните съдебни изпълнители, Съюзът на юристите, КРИБ, Нотариалната камара, асоциацията за маркетингови изследвания и др. Те са публикувани в портала за обществени обсъждания strategy.bg.

С предложените изменения се засягат правата и задълженията на над 7 млн. граждани и около 2 млн. юридически лица. Автор на закона е МВР, а под мотивите е поставено името на премиера Бойко Борисов. Целта е да се приеме европейският Общ регламент за защита на данните (GDPR), който влиза в сила на 25 май. Заради масовите критики за краткия срок за обществено обсъждане на толкова сериозни проблеми Министерският съвет го удължи до 30 май. 

Държавната администрация пак започна да се рои

в. Сега

Държавната администрация пак започна да се рои. След като през 2016 г. щатните бройки на чиновниците у нас бяха орязани с около 5000, през миналата година те са скочили със 7017. Така в края на 2017 г. щатовете в държавните и общинските ведомства са нараснали до 139 665, въпреки обявените правителствени планове за оптимизация, ускоряване на електронното управление и намаляване на бюрокрацията.

Това показва публикуваният през миналата седмица доклад на Министерския съвет за състоянието на държавната администрация през 2017 г. Увеличение на щатовете през миналата година има както за централната администрация, така и в териториалните звена. Незаети обаче са останали 10 760 позиции, от които вакантни повече от 6 месеца са 6316.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

в. Монитор

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Помощта се получава при средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца по-нисък или равен на 450 лв. 11 500 000 лв. са определени за изплащане на подрепата за първокласници. През учебната 2018/2019 г. се очаква 46 000 деца да бъдат подкрепени с еднократна помощ.

Средствата се отпускат без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

в. Монитор

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.

В блокадата участват близо 200 души, сред които освен медици от ловешката болница, се включиха и жители на града. Те продължават да настояват държавата да предприеме адекватни мерки за излизане от тежкото финансово състояние на болницата.

Търсят нефт и газ в нов блок в Черно море

в. Стандарт

Министерството на енергетиката усилено подготвя документацията за обявяване на нова процедура за търсене и проучване на нефт и газ в шелфа и дълбоководната част на Черно море, научи "Стандарт". По всяка вероятност отново ще бъде обявена площта на бившия "Блок 1-19 Свети Атанас", съобщиха запознати. "Блок 1-19 Свети Атанас" беше с площ 1318 кв. км и се намираше в континенталния шелф и част от дълбоководието на изключителната икономическа зона на България в централната част на Черно море, на юг от бившето находище "Галата" и на север от "Блок 1-14 Хан Кубрат". За него беше обявен конкурс за търсене и проучване през 2011 г., спечелен от българската "Блек сий енерджи". След дълго изчакване обаче договор с нея не беше сключен и на 28 август 2012 г. кабинетът "Борисов 1" прекрати конкурса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още