Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Приходите на хотелиерите спадат с близо 40% през октомври

Общият брой на местата за настаняване намалява с близо 10% на годишна база, отчита НСИ

Приходите на хотелиерите спадат с близо 40% през октомври

Снимка: Pixabay

Разрастващата се пандемия продължава да нанася удари върху хотелиерския бизнес в България. През октомври приходите на хотелиерите спадат с близо 40%, броят на нощувките намалява с над 30%, а броят на пренощувалите в местата за настаняване се свива с над 35%. И ако в първия есенен месец беше регистриран ръст при нощувките и приходите от българи в местата за настаняване, то през октомври положителната тенденция рязко се обръща. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Приходите от нощувки през октомври достигат 31,7 млн. лв., или с 39% по-малко в сравнение с октомври 2019 година. Регистриран е срив на постъпленията от чужди граждани - с 61,2%, а от български граждани намалението е с 14,6%. 

Още по темата

Статистиката отчита спад и в броя на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през октомври. Те намаляват до 625,5 хил., или с 31,3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голям спад на нощувките (с 46,8%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди.

През октомври в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 58,8% от общия брой нощувки на чужди граждани и 35,7% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 25% от нощувките на чужденци и 30,1% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 16,2 и 34,2%.

Негативната тенденция за броя на пренощувалите лица в местата за настаняване се задълбочава през октомври. Като цяло пренощувалите спадат с 35,1 до 295.7 хиляди души.

На фона на продължаващия срив при чуждите граждани - с 66,4%, статистиката записва и намаление на пренощувалите българи - със 17,2%, след като през септември имаше увеличение. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през октомври, са 239,9 хил. и са реализирали средно по 2 нощувки. Чужденците са 55,8 хил. и са реализирали средно по 2,7 нощувки, като 68,3% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

През октомври, по време на продължаващата епидемична обстановка, в страната са функционирали 1777 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 54,2 хил., а на леглата - 110,4 хиляди. В сравнение с октомври 2019 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 9,3%, а броят на леглата в тях - с 22,6%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през октомври е 18,7%, като намалява с 3,1 процентни пункта в сравнение със същия месец на миналата година. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 3 звезди – 20,5%, следват местата за настаняване с 4 и 5 звезди - 20,4%, и с 1 и 2 звезди - 15,6%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея