IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Темелков: Все още липсва връзка между министерство, РЗИ и лични лекари

Много работа има и по отношение на недостига на кадрите във здравеопазването, твърди медикът

09:54 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Oсновният проблем с коронавируса вече повече от година не е решен  - продължава тенденцията на липса на добра организация с личните лекари, с РЗИ, със специалистите. Това каза пред БНР проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Александровска".

„Пандемията показа ясно, че няма връзка между министерство, РЗИ, лични лекари, частни болници, държавни болници. Много работа има и по отношение на недостига на кадрите в здравеопазването“, обясни лекарят.

Той подчерта, че пациентите сега постъпват в по-тежко състояние, по-късно търсят болнична помощ, стоят си по домовете, лекуват се не където трябва, идват във вече увредено състояние, когато организмът няма компенсаторни механизми да се справи с болестта.

„Вече една година лекуваме новия коронавирус, но все още няма предвидимост и установено лечение и познанията ни се ограничават до симптоматично лечение на техните клинични белези“, каза медикът. 

Темелков изрази съжаление, че с разпускането на част от мерките не се спазват други – основно носенето на маски, дезинфекция и най-вече спазването на дистанция между хората.

„Разреши се посещаването на заведенията на открито – да, но те са поставили по две прозрачни прегради – това вече е закрито пространство“, поясни професорът.

По думите му все още никой по света не е предоставил данни, че пандемията скоро ще свърши и тя ще остане във времето, макар и в по-съкратен вариант. Важното сега е да успеем да преминем към нов етап, в който няма да лекуваме такъв голям контингент от хора, каза проф. Темелков.

Той изрази надежда, че новият кабинет ще продължи с налагането на мерките, защото част от тях са само пожелателни, а е важно да се изпълнят.

„На 100% са пълни всички легла в реанимацията на Александровска болница – близо 40 са заетите с болни с Covid-19 с тежка дихателна недостатъчност. Нараснал е и броят на постъпващите в инфекциозното отделение. Имаме възможност да приемем още един-двама души в спешното отделение, но тази бройка е ограничена поради непрекъснато постъпващите нови болни. Всички при нас са на апаратна вентилация и на кислородотерапия“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още