IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разшириха обхвата на пристигащите от Великобритания, които могат да влизат у нас

Мярката се съдържа в заповед на здравния министър

21:27 | 21.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

От 00.00 ч. на  22 декември се разширява обхватът на лицата, пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия, които могат да влизат на тероторията на България, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, позовавайки се на заповед на здравния министър.

Забраната за влизане в страната не важи за български граждани и членовете на техните семейства. Няма забрана за влизане у нас и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и техните семейства.

У нас могат да влизат още медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия. Работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ.Транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари и стоки, екипажи на въздухоплавателни средства, лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове. Официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, членове на административно-техническия персонал на задгранични представителства, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, както и членовете на техните семейства. Лица, пътуващи по хуманитарни причини, и представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности. 

В България могат да влизат и лица, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност, както и лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта, както и членовете на техните семейства. Писмото на съответния министър се представя на органите на граничния контрол. 

Забрана не важи и за сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма и за лицата, които преминават транзитно през територията на България, когато може да се гарантира незабавното напускане на страната.

Всички лица пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване, посочват от здравното министерство.

На задължителна карантина от десет дни не подлежат единствено официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, които представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 48 часа преди влизането в страната. Водачите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната или извършват товаро-разтоварителни дейности в страната при извършване на международен превоз на товари и стоки. Членовете на екипажите на плавателни съдове, в случай че не напускат плавателния съд за времето на престой. Членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства, в случай че не напускат въздухоплавателното средство освен за задължителна предполетна подготовка, като времето им за престой до излитане на следващия планиран полет не надвишава 12 часа. Транзитно преминаващите през територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
соларкин , ти си яко у филма , баце ... "А колко измряха заради НЕ правенето на тестове ?" От какво измряха бе ... ? Какви хладилници , какви пет лева ... аре бегай се ваксинирай , па спи спокойно вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Защо просто не им правите един бърз ковид тест на летището ? Ако е положителен задължително го карате в болница и изолирвате... ако е отрицателен го пускате. Елементарни неща не може да направите ?! Колко ще спестите от тестове ?! А колко измряха заради НЕ правенето на тестове ? Това е едно от най-тъпите управления които сме имали. Цяло лято обикаляхме с джипката вместо да купуваме апарати и да оборудваме болниците. Ей Амон Ра болници има и в Княжеството не само в София и Румелия. Купи 2-3 хладилника за тук нали ти купуваш нещата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още