IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април

От институциите зависи ефективността на изборния процес, каза държавният глава в обръщение към нацията

17:14 | 14.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Президентството на РБългария</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президентството на РБългария

Предстоят избори от съдбовно значение, смята президентът Румен Радев. В обръщение към нацията той заяви, че е подписал указ за провеждането на избори на 4 април, една седмица след най-ранната възможна дата.

По неговите думи от институциите зависи ефективността на изборите, които ще се проведат в условията на пандемия и "масивен машинен вот" и призова тази допълнителна седмица да бъде използвана за подготовката на вота.

Според него консултациите са показали, че съществуват повече въпроси, отколкото отговори за тези парламентарни избори.

В условията на пандемия институциите не са взели нужните законодателни и организационни мерки, каза още Румен Радев в своето обръщение и препоръча няколко мерки.

Сред тях са промени в Изборния кодекс, които не само да гарантират правото на карантинираните граждани да гласуват. В законодателството трябва да бъде предвидена възможността за гласуване по пощата за българите в чужбина, както и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и оформянето на протоколите. Според държавния глава не трябва да бъде правено ръчно броене на машинния вот.

Президентът препоръча и осигуряването на предпазни средства за членовете на изборните комисии и за гласуващите, както и актуализиране на избирателните списъци.

Българите желаят промяна максимално бързо, да бъде преодоляна дълбоката криза и изискват час по-скоро легитимен парламент и адекватно правителство, заяви още Румен Радев. Той посочи още, че е необходимо време и пълна мобилизация за подготовката и провеждането на изборите.

ГЕРБ: Датата е приемлива, макар че нарушава консенсуса

Няма да внесем промените в Изборния кодекс, предложени от Румен Радев, посочиха от ГЕРБ в отговор на обръщението  на Румен Радев. Тома Биков коментира, че промени в последния момент ще нарушат доверието в изборния процес и обслужват неясни интереси.

Препоръките на Венецианската комисия, както и на международни институции, са, че изборните закони не бива да се променят по-малко от година преди самия вот.

Управляващите коментираха още, че 4 април е приемлива дата за провеждането на парламентарни избори, въпреки че на консултациите при държавния глава е имало консенсус вотът да бъде в първия възможен момент, а именно 28 март.

Според Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, на 4 април е датата на католическия Великден и това може да създаде проблеми с вота на българите в чужбина. Той посочи още, че организирането на избори по пощата е трудно в рамките на няколко месеца.

БСП: Ще участваме активно в диалога

БСП подкрепя предложените от Румен Радев промени в Избирателния кодекс, коментира пред БНТ зам.-председателят на партията Атанас Зафиров. Той обаче не каза категорично дали ще внесат предложения за изменения в законодателството, след като от ГЕРБ заявиха, че нито подкрепят, нито ще внесат за обсъждане в Народното събрание тези промени. 

Готови сме за всяка дата за провеждането на изборите, каза още Зафиров и допълни, че е добра идея да бъде създаден избирателен район за българите в чужбина и това би повишило активността на нашите сънародници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още