IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулева: Българският план трябва да предвиди възстановяване от войната и пандемията

Има сериозна опасност от стагфлация, предупреди бившият вицепремиер и социален министър

21:30 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от най-големите предизвикателства пред Плана за възстановяване и устойчивост на България, е разработването на процедурите, по които ще се кандидатства. Планът трябва да има предвид и възстановяването от войната, и от пандемията. Това коментира в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър по какъв начин трябва да се процедира при обсъждането на Плана, който още не е одобрен.

“Между Украйна и Русия има гореща война, но Европа се въведе в икономическа война”, посочи тя. Шулева предупреди, че е налична доста сериозна опасност от стагфлация - намаляване на растежа и ускоряване на инфлацията.

По думите ѝ, се наблюдават много големи ръстове на инфлацията, сериозна продоволствена заплаха, нарушени вериги на доставка и всички тези фактори влияят върху икономическия растеж.

Лидия Шулева отбеляза, че друг фактор, който ще има доста сериозно влияние, са мерките, които ще се вземат против инфлацията. Обикновено това са действия на централните банки, които започват да увеличават лихвените проценти.

„Когато това се случи, икономическата активност намалява“, предупреди тя в контекста на заложената цел за растеж на българската икономика да постигне 4,8% през 2022 г.

Шулева коментира и икономическата политика на българското правителство. Според нея липсата на ясна законодателна програма, която да гарантира политиките от коалиционното споразумение, е притеснителна.

Тя е на мнение, че необходимият организационен опит винаги “може да се набави по един или друг начин”. 

Като положителен фактор Шулева изтъкна желанието на Европа, и по-конкретно страните от Европейския съюз, за обединение по много въпроси. „Заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия се наблюдава много по-голяма солидарност в ЕС - пример за това е желанието за общи доставки на газ”“, подчерта тя. Според нея Русия не може да си позволи да спре доставките на природен газ на фона на войната с Украйна и удара на санкциите, защото ще се лиши от огромен ресурс, който всеки ден влиза в руската икономика.

Кои са рисковете пред икономическото бъдеще на Евросъюза? По какъв начин войната в Украйна се отразява на газовите доставки? Как ще се отрази евентуално повишение на лихвените проценти от централните банки? По какъв начин високите цени на електроенергията на световните пазари помагат на българските износители? Трябва ли да се увеличи подкрепата за бизнеса от повишените цени на електроенергията? Как изборът на бъдещ гуверньор на Българската народна банка ще се отрази на България по пътя към еврозоната?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още