IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Караколев: В България ще останат хиляди непродадени агнета заради вноса*

От Северна Македония у нас са влезли над 80 т агнешко месо, твърдят от Асоциацията на овцевъдите

10:32 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В България са влезли над 80 т агнешко месо от Северна Македония, заяви пред Investor.bg Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите. По думите му тези данни са били представени от ветеринарните власти пред консултативния съвет по животновъдство.

Според източници на Асоциацията само една от търговските вериги у нас е заявила над 100 т вносно агнешно. Запитан защо българските фермери не успяват да се договорят със супермаркетите той каза, че основният въпрос е цената. 

Караколев твърди, че вносът на 10 хил. агнета означава, че българските фермери няма да могат да продадат 10 хил. животни.

По думите му месото влиза в България през Гърция, тъй като нямаме сертифициран ГКПП на границата със Северна Македония за внос на месо.

Според негови изчисления, за да влезе месото у нас на цена под 10 лева, то е изкупено в Северна Македония на цена около 3,50 лева килограм живо тегло.

Асоциацията възнамерява да изпрати сигнал до Европейската комисия заради обмитяването на месото.

По повод сигналите на овцевъдите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха вчера, че са започнали тематични проверки за агнешкото в магазините. На месото с нечетлива здравна маркировка от Северна Македония се налага възбрана.

В България има гранични инспекционни пунктове (ГИП), одобрени за внос на опаковани храни, уточнява Агенцията. Пратките агнешко трупно месо постъпват в ЕС през граничен пункт в Гърция, тъй като няма одобрен български ГИП.

Те се придружават с ветеринарен здравен сертификат, издаден от Северна Македония. Гръцките власти правят проверка, след което генерират в единната електронна европейска система TRACES ветеринарен документ (CVED) с информация от ветеринарния здравен сертификат.

Предлаганото в България агнешко месо от Северна Македония е маркирано с печати, които съдържат информация за регистрационния номер на кланицата, одобрена за търговия с ЕС, допълват от БАБХ.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR:

*Новината е допълнена в 12:46 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още