IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: Добре е да се премахне монополът на Здравната каса

Това е най-бързият начин да стигнем до справедливи пазарни цени на медицинските услуги, заяви здравният министър

12:23 | 23.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Промяната във финансирането на здравеопазването е добре да започне на първо място с премахване на монопола на Здравната каса, за да се създаде конкуренция на осигурителите. Това е най-бързият начин да стигнем до справедливи пазарни цени на медицинските услуги. Ако няма съгласие за това, може да се коригират цените на медицинските услуги и в условията на монопол. Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Хубавото в момента е, че Българският лекарски съюз и Здравната каса имат такава методология за корекция на цените, надявам се да си спазят обещанието, както и ангажимента да премахнат лимитите на болниците. Докато съм министър, ще упражня цялото си влияние, за да изпълнят поетите ангажименти. Лимитите са наказание за добре работещите болници. Лимитът отнема правото на пациента да избира", заяви министърът.

Има и поредица от решения на Върховния касационен съд по повод водени дела на болници срещу НЗОК за неплатена надлимитна дейност. В мотивите си съдът казва, че касата е длъжна да плати тази дейност, защото така се нарушава правото на пациента да избира, допълни той. 

Той обясни и защо лимитите на болниците са останали през последните години.

"Дори Народното събрание взе решение неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016  г. да бъде изплатена. Това са над 100 млн. (лева), които са изплатени. Няма нито един сериозен аргумент за това, че трябва да има лимити. Това е най-мързеливият начин да ограничиш разходите - да сложиш лимити. Хората, които казват, че без лимити НЗОК ще изпадне в криза, допускат грешка - Здравната каса не плаща издръжка на болницата, тя е създадена да плати лечението на здравноосигуреното лице", подчерта служебният здравен министър.

Стойчо Кацаров изрази надежда, че който и да поема властта след предстоящите избори, ще продължи тази реформа.

"Това е моя последователна позиция, това е пътят, по който трябва да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е действие, което е насочено към лекарите, ползата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница колко лимит ще се отпусне", посочи той. 

Служебният здравен министър коментира и казусите с двете големи столични болници - "Александовска" и "Лозенец"

"Алексадровска" е натрупала 67 млн. лв. дългове още при предишния директор. Тя наистина е в много тежко финансово състояние, въпреки че многократно е подпомагана от правителството. "Лозенец" е също такъв тип. И при двете болници намалява броят на болните и се увеличават заплатите на персонала. Дейността не е ефективна. Всичко това сочи, че управлението не е било добро. Според мен НЗОК трябва да си направи алгоритъм за установяване на отчетена неизвършена дейност. Трябва да имаме механизъм за превенция. Контролът няма да е ефективен, ако не се включи и пациентът", категоричен е министър Кацаров.

Служебният министър заяви, че не е дошъл на поста, за да извършва рокади, а е бил принуден в тези два случая да действа.

По отношение на ваксинацията здравният министър подчерта, че не е имало достатъчно добра информационна кампания и това обяснява отлива на желаещи да се ваксинират. 

"Моментът беше изпуснат в самото начало. След което не се проведе никаква кампания за ползата от ваксинирането и това позволи да навлязат предразсъдъци. Дори от медиците - само 20% са се ваксинирали", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Ами той си каза - за пациентите. Сега като имаш нормален здравен фонд (защото Далл Богг например са изма мни ци), ходиш ли на преглед по НЗОК? Не, защото ти губят времето и обслужването често не е на ниво. Така ще стане и при много осигурители - избираш вноски с 10лв повече, но достъп до повече медицински услуги или базов пакет на НЗОК я те вземат в болницата - я не. Възможно е дори държавата да задължи осигурителите вноските да са еднакви. Тогава те си преценяват как да привлекат пациенти за да печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
NZero
преди 2 години
Че е добре, добре е. Но за кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още