IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на зеленчуци протестират срещу нова наредба за сертифициране

Таксата за всяка проба е непосилна и за средните и дребни български производители, посочват от бранша

09:59 | 15.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговци на зеленчуци и плодове от различни райони на страната протестират срещу нова наредба, която ги задължава да сертифицират зеленчуците, които продават, че не съдържат пестициди.

На търговските дружества, които купуват стока от Гърция, се вменяват задължения и действия, които трябва да се извършват от производителите или гръцките търговци, заявиха пред БНТ протестиращите на граничен пункт Кулата-Промахон.

"Това, което коментираме в заповедта от 26 май - да се извършват проби, да се пломбират МПС-та, да се заплаща една пробата с непосилните 420 лева, да се определя една лаборатория, защото по основната заповед трябва да е една - всичко това би следвало с документ от гръцките търговци да се удостовери от нашите търговци, стоката да мине безпрепятствено границата и да стигне до територията на България", коментира представител на протестиращите. 

Недоволстващите отбелязаха, че таксата за всяка проба от 420 лева е непосилна не само за тях, но за средните и дребни български производители.

Според д-р Михаил Бащавелов - директор на БАБХ-Благоевград, целта на тази заповед е да се гарантира на качеството на внасяната продукция.

Те смятат, че това е скъпо и отнема време, през което продукцията им ще трябва да седи в складовете и ще се разваля. Търговците обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато им бъдат върнати протоколите ще минат минимум 5 дни.

Протестът е организиран от собствениците на складове за плодове и зеленчуци, които още миналата седмица предупредиха за ескалация на недоволството срещу заповедта на БАБХ, която ги задължава да изследват всяка партида, внесена от Гърция, като таксата е между 420 и 600 лева. 

За влизане в южната ни съседка има 4-километрова опашка от ТИР-ове.

Заповед на директора на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков изисква до 30 октомври проверки на документите и на вноса на всяка пратка със зеленчуци и плодове за директна консумация от страни от Европейския съюз. 

Стоян Руйков - един от собствениците на складове, обясни пред БНР за какво настояват протестиращите: "Таксата за изследването на пестицидите да бъде по-ниска, да става в рамките на работния ден и за българските производители да отпадне тази. Има неяснота, кои лаборатории в Гърция се признават и кои не. Защитаваме българския производител, защото в складовете, които поддържаме, купуваме и българска продукция. Не може българският производител да плаща по 420 лв!".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още