IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: България да инвестира в инфраструктура и туризъм с парите по Плана на ЕК

Основно условие, за да се получат средствата за възстановяване, е да има върховенство на закона, каза председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент:

10:53 | 08.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Целта на плана за възстановяване на европейската икономика е да осигури устойчив растеж, категоричен е лидерът на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. България ще получи сериозна подкрепа, посочи той в интервю за БНТ и препоръча страната ни да инвестира в инфраструктура, туризъм и научно-изследователска дейност.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и ЕК обявиха план от 750 млрд. евро за възстановяване на европейската икономика. Всички оцениха този план като амбициозен, сравняват го с "Планът Маршал" дори. Какви са шансовете този план да получи одобрението на Европейския съвет, коментира Вебер.

„Основното в плана е, че заставаме зад европейската икономика и особено зад тези, които изискват повече помощ. Коронакризата бе поразяваща, особено в Италия и Испания, и тя изисква мерки за възстановяване на икономиката. Трябва икономически стимул, който планът ще даде. Европейската солидарност също е много важен фактор за този план“, посочи Вебер. 

„Искаме да гарантираме, че тези вложения ще осигурят растеж. Нужно е да се създаде добра инфраструктура, трябва да се подпомогне туристическият сектор и е изключително важно да се задържат талантливите млади българи вътре в България. Също така трябва да се инвестира в развойна и научна дейност“, смята Манфред Вебер.

Основно условие, за да се получат за възстановяване, е да има върховенство на закона. Също така климатичните промени следва до някаква степен да бъдат застъпени в проектите, коментира той. И уточни, че когато става дума за парите на данъкоплатците от цяла Европа, следва тези основни условия да бъдат зачетени: „ Трябва да има действия против корупцията. Да се спазва принципът за върховенството на закона всячески. Трябва също така да съблюдаваме принципите за независимост на правораздаването. И тук трябва да подчертаем, че това не важи само за България, а и за Италия и за всяка една Европейска страна, без изключение“.

Западните Балкани са ключови за сигурността на Европа и по това няма противоречия в Съюза...И вече е абсолютно ясно и прието в Европейския съюз не само, че вътре - нашата икономика ще бъде подпомогната, но трябва да се подпомогнат и Западните Балкани като част от този пакет. Европа, Европейският съюз е приятел на Западните Балкани и е насочена към тях. Други страни, като Русия - например, не бива да бъдат допускани да заемат един вакуум. За нас е ясно, че Западните Балкани географски са част от Европа и следва да се движат напред заедно, съвместно с Европа, посочи Вебер.

Според официална информация на Министерския съвет във връзка с Плана за възстановявяне България може да разчита на 12,3 млрд. евро по плана на Европейската комисия (ЕК) за справяне с икономическата криза, породена от Covid-19. Две трети от тях - или 9,2 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездна помощ, една трета, или 3,1 млрд. евро, ще могат да се изтеглят като кредит. Срокът за усвояването на средствата по възстановителния план ще е до 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още