IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на депутатите няма да бъдат намалявани

Запазват се възможностите за ползване на служебни автомобили, но то ще бъде ограничено сериозно, информира председателят на парламента Ива Митева

20:55 | 03.08.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите няма да намалят заплатите си, решиха народните представители от временната комисия за приемане на правилник за работа на Народното събрание. 

Запазват се възможностите за ползване на служебни автомобили, но то ще бъде ограничено сериозно, информира председателят на парламента Ива Митева, цитирана от БНТ. Тя се аргументира, че депутатските възнаграждения са обвързани със заплатите в администрацията и ще рефлектират и върху тях.

Предложението депутатските заплати да станат около 1500 лв. беше внесено от председателя на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Най-ниската длъжност в администрацията, за която се назначава младши експерт и се започва без нито един ден стаж е 1600 лв., което значи, че депутатът ще получава най-ниската заплата при администрацията", допълни Митева.

Парламентарните групи се съгласиха, че не сега е времето да се променят заплатите, но в бъдеще трябва да бъде променен подходът, по който те се смятат и обвързват с останалите заплащания.

"Не трябва да се прекалява с популизма, от който очевидно някои хора постоянно се вълнуват. Заплатите на народните представители са по-ниски дори от тези на представители на политическите кабинети на служебното правителство", заяви Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Депутатите не приеха и предложението всяка парламентарна група да ползва само по един служебен автомобил и да бъдат премахнати транспортните им разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
4800, не е тайна как се формира заплатата на депутатите, ако за теб това са много пари, за много от нас не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Славун & Co. плюха много по разходите и заплатите на депутатите. Дошъл е Видовден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
пурко , що не напишеш колко получават дупетатите бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още