IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавирус в България вече са 105

11 са положителните проби, установени днес

17:20 | 19.03.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заразените с коронавирус в страната вече са 105. 11 са новите положителни проби, установени днес от лабораториите в страната. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Две от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив. 7 лица са от София, от които едното е свързано с Банско, човекът се прибрал преди четири дни от там. 

Една от позитивните проби днес е на дете на 8 години, било контактно с баща си, който е заразен.

В болница "Софиямед" е установено второ огнище на болестта, с лекаря от Велико Търново и докато не се изясни ситуацията, няма да се приемат пациенти, каза проф. Мутафчийски.

Състоянието на всички новоприети е стабилно. Единствено е тежко състоянието на пациент в "Пирогов", който е интубиран, но все още не е установено със сигурност дали става въпрос за коронавирус.

Генерал Мутафчийски отново обяви, че ще има по-голяма рестрикция, след като случаите преминаха 100. По думите му тези по-строги мерки вече са приложени и карантината на Банско всъщност е част от тези мерки.

С отцепването на цели населени места моделът на мерките се променя, не се предвижда обаче ново отцепване, посочи още той.

Над 4000 са тествани досега за коронавирус у нас.

226 хиляди са случаите на заразата в света.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Зелката беше постнал един сайт worldmeter.com, там има качена информация за разпространението на вируса във всяка страна. За най-засегнатите страни има интересни графики. Това, което прави впечетление е, че от първия открит случай до рязкото масово увеличаване минават около 20 дни. След 20 ден графиката рязко се вдига нагоре. Според експерти средната заразност на вируса е доста по-висока от грипа. Един болен заразява средно 3-***, така на 6 дни броят болни се удвоява в прогресия. Ако хората щъкат щастливо и нищо неподозиращо, след определен брой дни, горе-долу 20 , тази математическа прогресия експлоадира от новозаразени. Няколко седмици след въвеждането на карантината в Ухан, един заразен там, вече не е заразявал по трима, а само по един, което напрактика е нивото на заразност на грипа. Със затягане на карантината и много дезинфекция, заразата е пресечена. В Италия новооткритите болни днес са се заразили през предходните от 2 до 14 дни, тогава откритите заразени са били много, много по-малко. При нас първите открити бяха на 8 март, до сега са минали 10 дни, така че още 10 ни чакат с приглушени бройки новозаразени, преди да започне рязкото покачване. Т.е. в момента има доста заразени, които заразяват без да разбират, че са болни. След 20-тият ден ще си проличи статистически, спрямо останалите страни, как мерките, които са взети у нас са подействали и какъв е ефектът от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Зайко Байко
преди 4 години
Когато видя генерал Муфтаджийски с маска тогава ще си сложа и аз. Бай,бай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Е туй го нема
преди 4 години
От днес неща да гледам Тв...Когато спре да се върти онуй рошаво подобие на земното кълбо-коронясалият вирус,тогава ще погледна..Изкарахме вирус тип Б и трябваше нас да заснемат ,да видите дали е било по -леко.И дали пък вирус не се лекува с антибиотик.И как се дава урбазон заради кашлица.Кое ще е свирепото?Вирусът или нашите управ...ци?А дали са наши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Гергеееей , само "умствено ограничен човек" , може да вярва на тия , дето се явяват по телевизията да плашат народа. Големо театро за тия пусти европейски пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
baba_meca
преди 4 години
Да, генерала много ги разбира нещата:https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/prof-mutafchijski-novata-valna-ot-grip-tip-b-e-po-opasna-ot-koronavirusa.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
georgi_shum
преди 4 години
Само умствено ограничен човек може да повдига такъв въпрос. Генерала, освен генерал, е и лекар - хирург. Военен хирург. Както каза Зелката - си е точно на мястото и очевидно е добре подготвен за работата, която върши. И в щабът му са най добрите ни вирусолози и епидемиолози. Бъди сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
може би няма подготвен за такава ръководна длъжност . според теб е важно шефът на щабът да може да ръководи , да има авторитет , да аналаизира информация , да взима решения и да ги съобщава или да е вирусолог ?! имат на разположение всякакви експерти бъди сигурен ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...няма как бройката заразени да не се увеличава. Нали говорим за вирусна инфекция. Време е някой да повдигне въпроса, защо на негово място, на мястото на статистика генерал не застане вирусолог специалист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още