IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър: Няма пречка пазарите да работят при строга организация

Предложеният модел на търговските вериги функционира в развитите европейски страни, посочи Десислава Танева

10:40 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При добра организация и спазване на противоепидемичните мерки няма проблем пазарите да работят. Това е мнението на земеделският министър Десислава Танева, което тя изрази по БНТ. Според нея решението за затварянето на пазарите било заради действието на мениджмънта на някои пазари.

„Не можем да правим компромис със здравето“, коментира Танева.

Земеделският министър не е засегната от реакцията на търговските вериги срещу нея заради задължителното предлагане на българска продукция в магазините. Тя е категорична, че няма корупция, но подчерта, че защитава концепцията за магазините и родната продукция.

„Не очаквах реакция в стил „предизборна кампания“. Това е позиция лично срещу мен, без значение за хората. Веригите си запазват това, което и в момента правят. Ние сме приели само да имат място за регионални производители , премахнахме и процента", напомни тя по повод позицията на големи търговски вериги, в която те остро я критикуват.

По думите й предлаганият от нея модел функционира в развитите европейски страни и това е основна концепция на веригите.

Танева напомни, че в Нидерландия унищожават лалетата си и „ако не подобрим логистиката си и възможностите за достъп, ни очакват същите репортажи“, предупреди земеделският министър. Като добър пример тя посочи Гърция, където всяка седмица търговските вериги докладват колко продукция от фермерите са изкупили.

Земеделският министър настоява да се намалят щетите от пандемията, но потвърди, че лобира за 26 хиляди малки производители на мляко, плодове и зеленчуци.

Десислава Танева съобщи, че не очаква поскъпване на цените на стоките.

Земеделският министър също така не се притеснява да й поискат оставката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още