IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската RTL постига рекордни приходи

Печалбата обаче спада леко с 10 млн. евро до 538 млн. евро заради по-високите инвестиции в програмно съдържание

13:20 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Базираната в Люксембург и Германия телевизионна компания RTL Group отчете рекордни приходи от продажби през първата половина на годината, като се възползва от подобряването на дигиталния си бизнес. Приходите са се увеличили с 4,2 процента до 3,2 милиарда евро, както съобщи дъщерната на медийния концерн Bertelsmann компания в сряда.

Дигиталният бизнес продължава да задвижва растежа, например продуцентската компания Fremantle и услугата за стрийминг "TV Now" - това все още сравнително малко подразделение на групата расте с 21 процента до приходи от 513 млн. евро.

Филиалът Fremantle произвежда сериали и за конкуренцията, като например сериите Charité за ARD, както и American Gods за Amazon Prime. На германската стрийминг платформа TV Now, която от своя страна е в конкуренция с Netflix и Amazon Prime, могат да се видят собствени продукции като „М – един град търси убиеца си".

Капанът в процъфтяващия дигитален сектор: тъй като тези бизнеси са по-малко печеливши от класическия телевизионен бизнес, RTL като цяло не е толкова печеливша, както преди. Оперативната печалба (Ebita) дори спада леко с 10 млн. евро до 538 млн. евро - това се дължи на по-високите инвестиции в програмно съдържание. Така например излъчването на мачовете на германския национален отбор по футбол е струвало доста пари.

Нетната печалба през първата половина на годината обаче е сериозна - тя нараства с около една четвърт до 443 млн. евро. Основната причина за ръста беше продажбата на мюнхенското поделение Universum Film за 63 милиона евро на инвеститора KKR.

RTL потвърди своите бизнес цели за 2019 г. и също така преоформя мениджърската си структура. Дългогодишният финансов директор Елмар Хеген ще отговаря за оперативния бизнес (COO). Новият финансов директор ще бъде мениджърът на Bertelsmann Бьорн Бауер. Изпълнителен директор остава Томас Рабе, който е и председател на Борда на Bertelsmann.

Телевизионната група също обяви „стратегически преглед" на бизнеса си с рекламни технологии (Ad-Tech). Под търговската марка Smartclip RTL Германия, най-голямата операционна единица на RTL Group, трябва да ръководи бизнеса във всички европейски пазари, с изключение на Великобритания.

Групата RTL е базирана в Люксембург. Най-важното ѝ дъщерно дружество, RTL Deutschland, има седалище в Кьолн.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още