IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната реформа на Тръмп може да навреди на чуждестранните банки в САЩ

Според някои компании има неясноти, които може да увеличат техните данъци

11:52 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от промените в данъчното законодателство на САЩ, чиято главна цел е да спира американски компании от изнасяне на печалбите им в чужбина заради по-ниски данъци, може да се окаже пагубна за големите чуждестранни банки с клонове в страната.

Според една от промените плащания на американския бизнес на свързани с него компании в чужбина трябва да се включва в изчисляването на общите данъчни задължения. Законът, наречен Данък върху намаляването на данъчната основа и злоупотребите (Base Erosion and Anti-Abuse Tax - BEAT), обаче не уточнява дали плащанията се изчисляват на брутна или нетна основа, посочват от неправителствената организация Tax Foundation, цитирани от Bloomberg. Тъй като международните банки често прехвърлят средства между своите клонове, изчисляването на този данък на брутна основа ще увеличи приходите им.

По-рано от Credit Suisse Group AG заявиха, че законът ще увеличи данъчните задължения на компанията в САЩ. От Barclays Plc също изразиха подобни притеснения, като казаха, че тази разпоредба може да ограничи ползите от по-ниските корпоративни данъци. И двете банки посочиха, че има неяснота по отношение на това как законът ще се прилага. 

„Международните банки имат стотици клонове по света, от които взимат, но и дават. Брутно всички пари, излизащи от САЩ, ще бъдат прихващани, докато парите, идващи в страната, ще са пренебрегвани“, смята икономистът Гавин Екинс от Tax Foundation.

Данъчната реформа, която влезе в сила след подписа на президента Доналд Тръмп миналата седмица, съдържа редица нови правила за данъчно облагане, включително съкращаване на корпоративния данък от 35% на 21%. Промените предвиждат още преминаването към система, в която приходите извън САЩ се таксуват с по-ниска ставка.

И макар разпоредбата да увеличава щатските приходи за чуждестранните банки, влиянието й върху американските фирми няма да е толкова значително, тъй като по-голяма част от приходите им са от страната и ще бъдат облагани със стандартната ставка, предвидена в новата реформа, посочва още Екинс. Първоначално Данъкът върху намалението на данъчната основа и злоупотребите ще е в размер на 6% за банките – с един процент повече от този за нефинансовите фирми.

Според Института на международните банкери – лобистка група в полза на чуждестранните банки в САЩ, изчисленията на спорния данък ще се правят на брутна основа. По-рано този месец от организацията призоваха Конгреса да разгледа този въпрос преди реформата да бъде завършена. Тогава бяха направени някои промени, но все още има недостатъци, смята ръководителката на института Сали Милър.

Една от направените промени след оплакването на банките предвижда премахването на дериватите от изчисленията на данъка. Но дори и това изключение е специфично и все пак ще бъдат обхванати много сделки с деривати между клонове на банки, посочва адвокат на кантората Mayer Brown LLP, цитиран от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още