Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Мобилни разплащания

Ще вземат ли технологичните гиганти бизнеса в мобилните разплащания?

PSD2 ще позволи на платежните компании да заменят банковите услуги в мобилните разплащания, посочи главният изпълнителен директор на Auka Даниел Дьодерлайн

гледано: 2495   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Много от технологичните играчи, сдобили се с лиценз, могат да извършват плащания от името на клиентите си и да съхраняват средствата им. Това коментира Даниел Дьодерлайн, главен изпълнителен директор на Auka, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

“Alipay, част от Alibaba Group, получи лиценз за електронни пари в Люксембург, съобщи Дьодерлайн. – Чрез този лиценз за електронни пари те могат да съхраняват средства, да извършват плащания от ваше име – това позволява на такива компании да оперират във всяка страна от ЕС и до голяма степен могат да заменят банковите услуги чрез новата регулация за електронните плащания – PSD2, която ще влезе в сила през септември тази година."

Изпълнителният директор на Auka обясни, че Alipay заяви намерението си да обслужва китайски туристи и да позволят на местните магазини в цяла Европа да приемат плащания от тези туристи, но посочи, че целта е по-мащабна и платежната компания навлиза във всеки регион и страна. “Компанията е амбициозна и обслужва около 800 млн. потребители", посочи Даниел Дьодерлайн.

По думите му Apple разширява функциите на своята услуга Apple Pay, за да се конкурира с Alipay. "Samsung инвестира известно количество в своето мобилно разплащане. Това направи и Google, като разшири възможностите си", напомни Даниел Дьодерлайн.
   
Той очаква, че PSD2 регулацията ще доведе до други промени. “Отделни търговци също ще могат да представят разплащателни услуги. Новата услуга позволява на много търговски компании да се свързват с вашата банкова сметка и да направят плащанията вместо вас. До пет години българите ще извършват плащанията си чрез мобилните телефони. Всички с изключение на банките ще спечелят от навлизането на технологичните гиганти в разплащателния бизнес", прогнозира изпълнителният директор на на Auka. Той е категоричен, че така ще се спести от банкови такси. По думите му съвсем скоро ще се появят нови инструменти, съобразени с местните пазари. Той е на мнение, че това е една „златна треска“ на пазара за разплащания, но задължително трябва да се изпълняват много условия.

Има ли интерес Alipay към Балканите? Какви ще са  предимствата при разплащанията чрез технологичните компании? Как ще се защитят банките от конкуренцията на технологичните гиганти? Само иновациите ли носят конкурентно предимство? Кога ще се предложат платежни услуги със спестовен елемент?

Повече от коментара вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от