Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Блокчейн в сферата на финансите: докъде сме стигнали

Въпрос на време и ефективното сътрудничество на финансовите организации е изграждането на една нова глобална инфраструктура

Блокчейн в сферата на финансите: докъде сме стигнали

Снимка: Ройтерс

Много финансови компании вече са инвестирали или планират да инвестират в използването на технологията блокчейн. От една страна блокчейн предлага много възможности, които да изменят завинаги познатия ни начин на размяна на ценности. От друга страна, тя се възприема като заплаха за съществуващия модел на търговия. Промените не винаги са лесни, особено когато промените са от глобален мащаб. Въпреки това от потенциала на блокчейн става ясно, че трансформацията е неизбежна.

Водещи организации като Deutsche Bank, Федералният резерв на САЩ, Barclays Bank, Citigroup вече използват блокчейн. Една от причинитe несъмнено е феноменът блокчейн FOMO (Fear Of Missing Out) – страх да изгубиш лидерски позиции в блокчейн средите. По данни на PwC 90% от банките на Северна Америка и Европа са изхарчили повече от 1,4 млрд. долара за блокчейн през 2016 г. 

Впрочем, мащабът на внедряване на тази технология все още не е достигнал масовост. Всъщност голям брой банки и застрахователни компании бяха недоволни от резултатите и поради това отложиха това решение за по-нататък. Ще се върнат ли организациите към внедряване на блокчейн? Последните събития във финансовата сфера дават основания да се твърди, че ще го направят.

Още по темата

През април тази година испанската банка BBVA стана първата в света финансова организация, която е предоставила кредит от 75 млн евро, използвайки технологията блокчейн. При това тя демонстрира блокчейн стратегия, основана на три основни елемента: реализацията, екосистема и опит. Банката работи над построяването на блокчейн решения, които ще осигурят пълния цифров цикъл на взаимодействие с клиентите. Освен това те планират да съдействат за развитието на експертизата, на нормативната база и да изследват влиянието на децентрализацията на системата като цяло. Компанията също така планира да открие блокчейн академия, за да обучава сътрудниците си на основите на работа с новата технология и да ги подготвя за бъдещите промени.

Защо блокчейн?

Блокчейн структурно представлява мрежа от равноправни компютри, които могат да си взаимодействат. Системата се състои от блокови вериги, които съхраняват криптографски данни за трансакции, споразумения, договори. Такива мрежи могат да бъдат както публични (всеки участник може да вписва и чете данните), така и частни (правата за проверка на трансакциите принадлежат на определени участници).

Блокчейн осигурява на всички бизнес участници в мрежата равни права на достъп до общата история на трансакциите, която по никакъв начин не може да бъде променена след потвърждаване. Тази технология може значително да опрости традиционните банкови операции – да намали времето за обработка и едновременно с това да намали и стойността и количеството на случаите, изключения от правилата. Трансакциите, които се извършват с използване на блокчейн технологии, имат четири основни преимущества: сигурност, прозрачност, скорост и икономическа ефективност.

Важно е да се разбира, че блокчейн технологията не е универсален подход, който може да реши всички проблеми. Има обаче четири основни направления, в които блокчейн може да бъде незаменимо решение.

Още по темата: Начало

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
1
 
9
преди 7 месеца
Статията е написана грамотно. Авторът се е опитал да обясни относително сложна материя на език достъпен за пpoфaни - и общо-взето се е справил добре. Някои от коментиращите тук не се броят.
1
 
2
 
8
преди 7 месеца
Нещата са стигнали доста напред щом банките са си емитирали Рипъл-а и толкова години вече го ползват помежду си за доста неща, особено за бързи транзакции помежду си. Тоя Рипъл е една от валутите, които не се копаят но пък постоянно има някакъв оборот на криптоборсите. Доста от тези, които пробваха да спекулират с него с цел бързи печалби се опариха и загубиха средства.
2
 
6
 
7
khao до: Whitestar
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
статията е отново в стил лайфстайл ... така че само можем да спекулираме кво искат да направят банките и как го правят, Автора ни е залял предимно с алабализми и нищо конкретно ... използват думата блокчейн за клик-байт :):) и определено успяват
4
 
3
 
6
khao до: abdul
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ясно, незнаеш как :) ... и за това говориш само общи приказки !
1
 
7
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Сещам се за няколко аспекта - 1Дали не става дума за "откриване на топлата вода". Мигновените разплащания са познати от години в много финансово развити страни. 2.Дали качествата на блокчейн технологията по принцип не се бъркат с качествата на конкретни случаи. Не е ли възможно да има прехвалване или компрометиране на технологията вместо на конкретната и употреба? 3. Няма ли опастност от изтичане на информация и нарушаване на банковата тайна, на която се основава услугата на банките? Все въпроси, които трудно биха могли да бъдат пренебрегнати.

Още от Начало
Данъчната реформа, или разочарованието на избирателите от Тръмп