IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен концерн ще оперира най-големия гръцки ВЕИ-проект

Hellenic Petroleum приключи сделката по фотоволтаичните проекти в Козани чрез издаването на нови облигации

14:22 | 12.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Източник: Angel Garcia/Bloomberg

Петролната компания Hellenic Petroleum SA (HELPE) обяви, че ще изгради най-големия гръцки проект за възобновяема енергия досега, след като получи 75 млн. евро (88 млн. долара) кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Hellenic Petroleum SA (HELPE) - една от най-големите индустриални и търговски групи в Гърция, отчасти собственост на държавата, финализира малко по-рано процедурата по придобиване на силно портфолио от фотоволтаични проекти в последен етап на лицензиране, намиращи се в района на гр. Козани, Гърция. Сделката се реализира чрез ELPE Renawables, дъщерно дружество изцяло собственост на Групата Hellenic Petroleum. Проектите са придобити от базираната в Германия JUWI, която е активна в реализирането на международни проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници.

След приключването си фотоволтаичният проект ще бъде най-мащабната инициатива за генериране на енергия от възобновяеми източници в Гърция и един от най-големите соларни проекти в Европа с обща планирана инсталирана мощност от 204 MW. Общата стойност на инвестицията се изчислява на 130 млн. евро, като за повече от 35% от материалите, оборудването и човешкия ресурс ще се използват гръцки източници, а по време на строителния етап се очаква да се създадат над 350 работни места за жители на региона.

По-конкретно проектът включва изграждането на 18 фотоволтаични системи, обхващащи площ от 4 400 декара. Изграждането се планира да започне през октомври и ще продължи 16 месеца, така че паркът да влезе в експлоатация до първото тримесечие на 2022 година.

Годишното производство на електроенергия се изчислява на 350 Gwh, което е достатъчно да снабдява с чиста енергия с нулеви емисии над 75 000 домакинства и да спестява  320 000 тона емисии на въглероден диоксид на годишна база, което е равно на 1,1 млн. декара горска площ. Проектът е част от изпълнението на средносрочната стратегическа цел, поставена от ръководството на групата HELPE, предвиждаща производството на 600 MW от инсталирани ВЕИ съоръжения до 2025 г. и 50% подобрение на екологичния отпечатък на Групата до 2030 г.

Освен това Hellenic Petroleum Finance PLC, дъщерно дружество изцяло собственост на концерна, успешно реализира нова емисия облигации на стойност 99,9 млн. евро с доходност от 2,42%. Те формират една обща серия с предишно издадените облигации от Hellenic Petroleum Finance PLC, с падеж  октомври 2024 г. и бяха предложени посредством частно пласиране. Новоиздадените облигации бяха изцяло записани на избрани институционални инвеститори, като водеща е Европейската банка за възстановяване и развитие, която притежава 75% от тях.

Това действие е в подкрепа на подобряване и диверсификация на инструментите за финансиране на концерна, като по този начин осигурява стабилно присъствие на международните капиталови пазари с участието на водещи финансови институции. Същевременно се постига допълнително намаление на разходите за финансиране. Привлечените средства ще бъдат използвани единствено за реализацията на този важен проект за ВЕИ в Козани.

"Имаме огромното удоволствие да обявим приключването на процеса по придобиването на фотоволтаичния проект за енергия от възобновяеми източници в Козани както и осигуряването на неговото финансиране. Това потвърждава нашия ангажимент да ускорим стратегия си за преход към чиста енергия и диверсификация на портфолиото, въпреки кризата с COVID-19. В същото време осигуряваме материален принос както за местната, така и за националната икономика. Допълнително успешно завършилото финансиране в тази нестабилна среда и с участието на ЕБВР представляват вот на доверие в стратегията на групата за диверсифициран модел и приноса й за подобряване на околната среда“, коментира темата Андреас Сиамисис, главен изпълнителен директор на HELPE.

Гърция планира да увеличи дела на възобновяемите енергийни източници в общия микс до 35% от микса до 2030 г. от 19,7% тази година, надявайки се да генерира инвестиции за  около 44 млрд. евро.

Козани беше най-големият победител в търг за възобновяеми енергийни източници през април 2019 г., организиран от гръцкото правителство, когато спечели почти половината от предлагания капацитет с оферта от 57,30 евро/ MWh.

„Проектът Козани е първата ни голяма стъпка към изграждането на портфолио от възобновяеми източници в съответствие с нашата стратегия и амбицията ни да намалим въглеродния си отпечатък“, казва Георгиус Алексопулос, член на борда на директорите на Hellenic Petroleum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още