Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нотификации

Милиарден залог за сериозно понижение на лихвите от ЕЦБ

Спекулант прави многомилионен залог, че досегашните парични мерки на централната банка няма да са достатъчни

Милиарден залог за сериозно понижение на лихвите от ЕЦБ

Снимка: Bloomberg 

В края на април Европейската централна банка (ЕЦБ) облекчи условията за кредити и реши да направи условията за дългосрочни заеми за банките още по-привлекателни. Тя понижи лихвения процент по тези многогодишни заеми с 0,25 процентни пункта до минус един процент. Лихвеният процент по депозитите, който в момента е определящ за паричната политика, остана на ниво от минус 0,5 процента.

Сега спекулантите направят многомилионен залог, че тези мерки няма да са достатъчни, пише Bloomberg.

Инвеститор e купил над 100 000 опции на лихвени фючърсни договори тази седмица, твърди лондонски търговец, който отказва да бъде цитиран. Тази покупка би генерирала на инвеститора висока печалба, ако ЕЦБ намали референтната си ставка от сегашните минус 0,5 процента до минус един процент до началото на следващата година.

Опциите ще бъдат изплатени, ако закупените фючърсни договори по Euribor се повишат над курса от 100,75 през март. В момента те се търгуват на ниво 100,44. За подобно увеличение на цените тримесечният лихвен процент на Euribor би трябвало да спадне с почти 50 базисни пункта спрямо сегашните минус 0,26 процента. И това е възможно само ако ЕЦБ намали лихвения процент до минус един процент.

Още по темата

Съкращението Euribor означава Euro Interbank Offered Rate. Euribor описва средните лихвени проценти, при които много европейски банки си отпускат облигации в евро. Прилагат се различни условия по падежите: от една седмица до дванадесет месеца.

Стойностите на Euribor са основната тарифа (критерий) за всички видове други лихвени продукти като лихвени суапове, лихвени фючърси, спестовни сметки и ипотеки. Поради тази причина както експерти, така и частни лица следят отблизо развитието на стойността на Euribor.

Теоретично потенциалната печалба от този залог е неограничена, тъй като ЕЦБ може да намали в крайна сметка лихвените проценти неопределено. Например купувачът ще реализира печалба от 60 милиона евро, ако купените фючърси по Euribor се повишат до 101 през март. За това би било нужно намаляване на лихвата до около минус 1,25 процента.

Фючърсните договори се търгуват свободно. Следователно инвеститорът може да продаде опциите си по всяко време преди март 2021 г. и може да спечели, ако на пазара внезапно се очаква масово намаляване на лихвите.

Понастоящем паричните пазари очакват повишение на лихвата от страна на ЕЦБ с десет базисни пункта до март 2021 г. Норвежката централна банка обаче изненада инвеститорите в четвъртък, като намали лихвите до нула.

В своя преглед на паричната политика на 30 април централната банка коригира лихвения процент по дългосрочните кредитни продукти, за да насърчи банките да заемат повече и да насърчи кредитирането - което на практика облекчи условията за финансиране. Реалните намаления на лихвените проценти обаче могат да бъдат подходящи, ако косвените мерки не подкрепят икономиката в достатъчна степен. ЕЦБ вярва, че брутният вътрешен продукт на страните от еврозоната ще се свие с до дванадесет процента през тази година.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Тази политика е като да лекуваш болен зъб с Аулин,болката продължава и се увеличава,а ти увеличаваш дозата.За глупостта и страха се плаща скъпо в последствие.
0
 
5
 
1
преди 4 месеца
по-нататъшни намаления на базовите лихви, биха били голяма глупocт. Но от ЕЦБ всяка мярка може да се очаква, дори и неподходящата.

Още от Нотификации
Коронавирусът вдигна глобалния дълг до нивата от Втората световна война