Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ФНИБ започва седмицата като най-печелившата компания на БФБ

Акциите на дружеството поскъпнаха със 7,3%, а оборотът беше най-високият в понеделник

ФНИБ започва седмицата като най-печелившата компания на БФБ

Снимка: Олег Попов, архив Investor Media Group

Седмицата започва с ръстове на Българската фондова борса (БФБ – София), като основният индекс SOFIX напредна с близо 1,4% в първия търговски ден.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании прибави 1,36% към стойността си в понеделник до 502,34 пункта. По-широкият BGBX40 отбеляза ръст от 0,73% до 111,90 пункта. Секторният BGREIT нарасна с 1,7% до 145,59 пункта, а BGTR30 се повиши с 0,67% до 538,53 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 676,5 хил. лв. след 312 сделки с 41 емисии. Голяма част от изтъргувания обем се дължеше на компании от SOFIX, като оборотът от търговията с акции на 12 дружества от състава му достигна 468,7 хил. лв. С най-ликвидните акции бяха сключени 197 сделки.

Най-печелившата компания за деня е „Фонд за недвижими имоти България“АДСИЦ (ФНИБ). Акциите повишиха цената си, след като дружеството подписа допълнително споразумение към договор за наем за допълнителни офис площи със „Роберт Бош” ЕООД в новата сграда "Синерджи Тауър" в София Тех Парк. Наемният срок, съгласно анекса, е 6 години, а общата отдадена площ е 2749,41 кв.м. С отдадените допълнителни помещения запълняемостта на сградата става 17% от отдаваемите площи.

На второ място по ръст от състава на SOFIX е „Градус“ АД с повишение от 4,2%, следвано от „Еврохолд България“ АД с ръст от 4%.

Сред губещите бяха пет дружества, като с най-много поевтиняха книжата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която записа спад от 2,7%.

Лидер по оборот за деня е „Фонд за недвижими имоти България“ с близо 277 хил. лв. По оборот в Топ 3 попадат още и „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 80,3 хил. лв. и ТБ „Централна кооперативна банка“ АД с малко над 31 хил. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата на БФБ започва със силен старт на основните индекси