Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Градус": Пандемията засегна консумацията на пилешко месо в България

"Градус" и „Корадо-България“ са единствените компании у нас, които за трета година разпределят годишен, но и шестмесечен дивидент, казва Георги Бабев

"Градус": Пандемията засегна консумацията на пилешко месо в България

Снимка: личен архив

Какво планира „Градус“ АД по отношение на дивидентите, на кои външни пазари дружеството разширява позициите си и какво е влиянието на пандемията върху бизнеса - това коментира пред Investor.bg Георги Бабев, член на СД.

Георги Бабев е завършил "Международни финанси и търговия" в University of Portsmouth и притежава MBA от University of Wales Institute Cardiff. През 2017 г. поема длъжността "Финансов директор" в групата на “Градус“, а малко по-късно става член на съвета на директорите на дружеството.

Г-н Бабев, първите шест месеца на 2021 г. „Градус“ АД отчита нетна печалба малко по-ниска спрямо същия период на 2020 г. На какво се дължи този резултат? 

Още по темата

Причините са свързани с изключително динамичната икономическа обстановка в условията на пандемия. Двете сравними полугодия обхващат много силно първо тримесечие на 2020 г. и много слабо 2-ро тримесечие на същата година, както и възстановителните процеси след негативните ефекти от предприетите мерки за спряване с Covid-19, обект на резултати през първото полугодие на текущата година. 

За първото полугодие на 2021 г. „Градус“ АД отчита консолидирана нетна печалба в размер на 13,602 млн. лв. или с 0,74 % (102 хил. лв.) по-нисък резултат от същия период на предходната 2020 г.

Какво планирате по отношение на дивидентната политика?
 
„Градус“ АД, заедно с „Корадо-България“ АД, са единствените компании на българския пазар, които за трета поредна година разпределят както годишен, така и предварителен 6-месечен дивидент. Нямаме намерение да променяме дивидентната си политика. Не го направихме през 2020 г. – най-засегнатата от пандемията. Няма да го направим и сега.

Събранието на дружеството е планирано за 22 октомври 2021 г., на което Съветът на директорите предлага близо 18% увеличение на дивидента. Използвам възможността да поканя всички наши акционери да упражнят правото си на глас.

Кои фактори допринесоха за отчетения ръст на приходите от продажби?

През изминалото шестмесечие на настоящата 2021 г. „Градус“ АД отчита ръст в консолидираните си приходи от продажба на продукция с 5%. Това се дължи основно на значителен ръст в приходите от продажби на разплодни яйца. Търсенето на продукция в този сегмент изпреварва предлагането, като причината тук отново е заради пандемията от Covid-19.

Наблюдава се и значително покачване на пазарните цени на разплодните яйца на международните пазари. Тук е моментът да припомним, че “Градус” АД е на второ място по производството на разплодни яйца в Европа. Това е огромен резерв за дружеството. Ръководството на групата се възползва от добрите възможности за реализация на разплодни яйца именно поради неограничаването на производствения си капацитет в условията на пандемия и за сметка на по-ограничени продажби на еднодневни пилета.

В отчета се отчита ръст на разходите за суровини и материали, бихте ли посочили конкретно какво повлия на работата на компанията?

Разбира се, както при всеки друг бизнес в страната, поскъпването на електроенергията и суровините за производство на фуражи се отрази и на увеличаването на разходите ни за суровини и материали. Това е ясно видимо при сравняването с първото полугодие на 2020 г. Държа да отбележа, че заради успешно налагания си бизнес модел “Градус” АД успява да се справи с предизвикателствата на икономическата среда по възможно най-ефективен начин, така че да защити своите акционери, доставчици и клиенти.

Според отчета „Градус“ отбелязва ръст на продажбите в Европа и трети страни. В кои държави се реализира този ръст?

Бележим ръст в реализираните продажби за разглеждания период спрямо първо полугодие на изминалата 2020 г. има в Белгия, Румъния, Украйна и Ирак.

Отбелязвате влиянието на политическата обстановка в Русия и Ирак върху дейността на групата, как конкретно ситуацията в тези страни се отразява на „Градус“?

За съжаление политическата обстановка в отделните държави, особено в тези извън Европейския съюз, дава отражение и върху работата на българския бизнес. Всичко е въпрос на усилия и подход. Ръководството на „Градус“ АД успя да затвърди и подобри позициите си на пазарите на Ирак за разплодни яйца. Русия обаче все още е недостъпна като пазар на разплодни яйца за групата.

Как повлия пандемията на потребителското поведение и консумацията на пилешко и яйца? Какво е отражението върху производствените дейности и наложи ли се да съкратите служители?

Пандемията се отрази на всеки един бизнес в страната. Мога да ви дам пример. Потребителската консумация на пилешко месо в България все още не може да се доближи до нивата преди началото на Covid-19 кризата. Това се дължи и на част от предприетите мерки за ограничаването на болестта, които доведоха до допълнително ограничаване на потреблението.

Докато един сегмент се ограничава, друг обаче се разраства. Търсенето на разплодни яйца нараства значително в сравнение с първото шестмесечие на 2020 г. Ценовите равнища, при които се реализират сделките за продажба на разплодни яйца, са високи и рефериращи на търсенето. Групата се концентрира в тях, като отчита и положителен икономически ефект.

 Как настоящата ситуация на продължаваща политическа криза се отразява на плановете на компанията?

Бизнесът винаги е потърпевш от политическите кризи. Дори ако погледнем случващото се от инвестиционна гледна точка. Най-важното за развитието на българската икономика е политиците да оставят бизнесът да се развива.

Как отправените обвинения от страна на Светослав Илчовски се отразяват на работата на компанията? На какъв етап са заведените дела?

Трябва да направим изключително важно уточнение - отправените манипулативни обвинения от страна на г-н Илчовски по никакъв начин не са засегнали дейността на “Градус” АД и дъщерните дружества на оперативно ниво. Бизнес моделът ни е солиден, компаниите оперират нормално и се радваме на пълното доверие и подкрепа на нашите акционери, партньори, контрагенти, клиенти и не на последно място - служители. Обвиненията на г-н Илчовски се отразиха негативно единствено на цената на акциите на дружеството, заради което има и заведени съответните искове, включително и от акционери. Подобни дела отнемат време, но сме убедени, че правото е на наша страна. 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Щом е заради ковид трябва да им се помогне.

Още от Новини и анализи
"Елана Агрокредит" отчита лек спад на печалбата към края на деветмесечието