IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН иска от Софийски районен съд да спре достъпа до сайтовете с незаконни услуги

Надзорът е поискал допълнителна информация от „Застрахователна компания Лев Инс” във връзка с намерението на дружеството да извършва дейност в три държави от ЕС

12:00 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор е изпратила искане до председателя на Софийския районен съд за издаване на разпореждане до всички предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, да спрат достъпа от територията на Република България до интернет страниците, посочени в Решение № 1002-ИП / 25 октомври 2018 г., които не са преустановили предлагането на инвестиционни услуги и дейности от лица, които нямат право да предоставят такива услуги. Това става ясно от решенията на Надзора по време на вчерашното му заседание. Списъка на интернет страниците, за които има искане за преустановяване на достъп, може да бъде намерен на сайта на КФН.
 
От решенията разбираме още, че е издадено одобрение на управляващото дружество „Райфайзен Асет Мениджмънт (България)” ЕАД за промяна в договори за депозитарни услуги, сключени за сметка на управляваните от него договорни фондове (ДФ) „Райфайзен (България) Активна Защита в лева“, ДФ „Райфайзен (България) Фонд Глобален Растеж“, ДФ „Райфайзен (България) Активна Защита в евро“, ДФ „Райфайзен (България) Глобален Балансиран Фонд“, ДФ „Райфайзен Консервативен фонд България“ и ДФ „Райфайзен (България) Глобален Микс“ от една страна и „Алианц Банк България” АД в качеството й на депозитар, от друга страна.
 
КФН е разширила обхвата на издадения на инвестиционен посредник „Делтасток” АД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник с допълнителната услуга по чл. 6, ал. 3, т. 4 от Закона за пазарите на финансови инструменти.

Комисията е отписала „Медицински Диагностично-Консултативен Център Биочек“ АД като публично дружество и издадената от дружеството емисия акции с ISIN код BG1100070066 от водения от Комисията за финансов надзор регистър на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Регулаторът е утвърдил „КПМГ Одит“ ООД и „Ейч Ел Би България“ ООД за одиторски дружества, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1, т. 2 от КЗ за 2018 г. на „Застрахователно акционерно дружество Булстрад Виена иншурънс груп“ АД и на „ЗЕАД Булстрад живот Виена иншурънс груп“ ЕАД.

„Прайсуотърхаускупърс Одит“ ООД и „Мазарс“ ООД са утвърдени за одиторски дружества, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1, т. 2 от КЗ за 2018 г. на „Застрахователна компания Уника Живот” АД и на „Застрахователна компания Уника” АД.
 
КФН е одобрила Стефан Петров Стойков за ръководител на функцията по вътрешен одит на „ЗАД ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД.
 
Одобрено е и увеличаване на прякото квалифицирано участие на „Виена иншурънс груп АГ Винер Ферзихерун Групе“ в ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп“ АД във връзка с откритото производство по ликвидация на „Ти Би Ай България“ ЕАД.
 
Комисията е приела на второ гласуване Наредба за реда за съхраняване, използване и унищожаване от пенсионноосигурителните дружества на документите и данните, свързани с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Предстои обнародването на Наредбата в "Държавен вестник".
 
Прекратено е производство за заличаване на „Индустриални застрахователни брокери” EООД от регистъра на застрахователните брокери поради отпаднало основание.
 
КФН е прекратила образуваните производства по заявления за допускане на Цанко Илиев Коловски, Димитър Бойков Вучев, Орлин Йорданов Бобчев и Преслав Симеонов Флоров до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и/или като инвестиционен консултант, насрочени съответно за 10 ноември 2018 г. и 11 ноември 2018г.
 
От вчерашните решения става ясно още, че е изпратено писмо до „Българска фондова борса“ АД, с което се уведомява дружеството, че може да прилага исканото освобождаване от задължението за публично оповестяване на информацията по чл. 3, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 600/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 (Регламент (ЕС) 600/2014) относно дялови финансови инструменти на организираната от нея многостранна система за търговия (МСТ).
 
Изпратено е писмо до „Застрахователна компания Лев Инс” АД с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка с намерението на дружеството да извършва дейност на територията на Република Франция, Република Румъния и Република Гърция при условията на свобода на представяне на услуги съгласно чл. 46, ал. 1 от КЗ.
 
КФН е изпратила писмо и до „Холдинг Нов век“ АД, гр. София, с искане за предоставяне на допълнителна информация и документи във връзка с потвърждаване на проспект за първично публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от дружеството.
 
Решение за изпращане на писмо има и до ЗАД „Алианц България” АД и до ЗАД  „Алианц България Живот” АД с искане за предоставяне на допълнителни документи във връзка с одобрението на Даниела Корнелиус за член на надзорния съвет на дружествата.

Писмо е изпратено и до „Застрахователно акционерно дружество Сожелайф България“ АД с искане за предоставяне на допълнителни документи във връзка със заявление за утвърждаване на „Делойт Одит“ ООД и на „Бейкър Тили Клиту и партньори“ ООД за одиторски дружества, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет на застрахователното дружество и на годишните справки, доклади и приложения по чл. 126, ал. 1, т. 2 от КЗ за 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още