IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН забавя одобрението на проспекта за емисията варанти на "Софарма Трейдинг"

Регулаторът е поискал допълнителни документи от дружеството

17:36 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е поискала от „Софарма Трейдинг“ АД допълнителна информация и документи във връзка с одобрението на проспекта за публично предлагане на варанти, става ясно от решенията на регулатора.

В началото на юни стана ясно, че дружеството е взело решение за издаване на този тип инструменти, които изразяват правото за записване на определен брой ценни книжа по предварително определена или определяема емисионна стойност до изтичането на определен срок.

Тези ценни книжа също материализират право да се запишат акции при увеличение на капитала – по това те си приличат с правата. Разликите са, че варантите са далеч по-дългосрочни от правата. Те дават право да се запишат акции при бъдещо увеличение на капитала на дружеството по цена, фиксирана към настоящия момент.

Съветът на директорите на "Софарма Трейдинг" единодушно взе решение за издаване при условията на първично публично предлагане на емисия варанти с цена на упражняване от 6,75 лв. и емисионна цена на един варант от 0,6 лв.

Емитентът издава 11 425 350 броя варанти, като минималният праг за успеваемост на емисията е 5 712 675 броя. Срокът, в който може да бъде упражнено правото, е 3 години.

Притежателят на варанта има интерес да го упражни, когато цената на акциите, която е уговорена във варанта и по която според варанта могат да бъдат придобити акциите, е по-ниска от пазарната цена на акциите. В случая със „Софарма Трейдинг“ ще бъде изгодно да се упражни, ако цената на акциите се повиши с над 40% спрямо сегашните 5,1 лв. 

В противен случай, когато текущата цена на акциите е по-ниска от цената за придобиване, предвидена във варанта, ако притежателят на варанта го упражни, би дал повече пари.

Към днешна дата цената на акциите на „Софарма Трейдинг“ поевтинява до 5,1 лв. на акция след спад днес от близо 1%.

"Софарма" също обяви издаване на емисия варанти, като при нея емисионната цена на един варант от 0,28 лв. и цена на упражняване от 4,13 лв. означава, че варантът влиза „в пари“ (т.е. става изгоден за упражняване) при 4,41 лв. на акция при текуща цена от 3,44 лв., или при повишение с над 28%.

Високи ли са цените на варантите?

На първо място цените от 4,41 лв. и 7,35 лв. за влизане на варантите „в пари“ не са непознати за тези дружества. В последните 3 години е имало такава цена за „Софарма“ АД (4,29 лв. за акция, но с изплатените дивиденти от бруто 0,32 лв. на акция достига 4,61 лв.).

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
При „Софарма Трейдинг“ максималната цена за последните 3 години е 7,6 лв., като са изплатени и брутни дивиденти за 0,9 лв., или общо 8,5 лв.

Да припомним, че най-високата цена за акция на „Софарма Трейдинг“ на борсата е 9,05 лв. от април 2017 г., а след това има няколко дивидента по 0,3 лв.

При „Софарма“ най-високата цена на акция е 9,699 лв. за ценна книга от октомври 2007 г., като след това също са разпределяни дивиденти. Над цената на предлаганите варанти е цената на акция на „Софарма“ през не толкова далечната 2017 г., или 4,99 лв. на акция.

Затова предложените цени на варантите не са много високи, макар и над пазарната цена, след като в по-далечна перспектива пазарната цена е била и по-висока.

При издаването на варантите се издават и търгуеми права и всеки акционер получава от тях съответно на притежаваните акции. Емисионната цена от 0,6 лв. на акция, както е при „Софарма Трейдинг“, влиза веднага в сметките на дружеството. Това са по 0,2 лв. на съществуваща акция при максималния размер на емисията и 0,1 лв. при минималния. Ако варантите не се превърнат в акции (при цена от 6,75 лв., които също ще постъпят в дружеството), то компанията ще се е финансирала с въпросните 0,1 – 0,2 лв. на съществуваща акция.

При нужда от увеличение на капитала се спестява времето по издаване на търгуеми права и тяхното търгуване, а директно се пристъпва към упражняване на емисията варанти, поради което се спестява време.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още