Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Монбат“ захрани печалбата си с ръст от 56%

Периодът 2019 г. - 2023 г. ще се състои от нов етап и подход за навлизане на дружеството на целеви пазари чрез хибридна стратегия за растеж

„Монбат“ захрани печалбата си с ръст от 56%

Снимка: Монбат АД

Нетната печалба на производителя на батерии и акумулатори „Монбат“ нараства с 56% до 9,9 млн. лв. през миналата година, става ясно от неконсолидирания отчет на дружеството.

Към 31 декември 2018 г. приходите от дейността на компанията възлизат на 360,9 млн. лв., което е с 2% повече спрямо година по-рано. Разходите за дейността са се повишили с 1% до 350,7 млн. лв.

Монбат АД
През миналата година „Монбат“ е реализирал продажби в повече от 64 държави, като важни пазари за компанията са Франция, Испания, Германия, Румъния и Италия. Дружеството притежава 97,8%  от капитала на третия по големина производител от акумулаторния бизнес в България добричкото дружество „Старт“ АД.

„През 2018 г. основен пазар на „Монбат“ АД е Франция с 20,7 млн. евро приходи от продажби, което представлява 15,91% от общия износ на дружеството на индивидуална база“, се посочва в доклада за дейността на производителя на акумулатори.

От доклада за дейността става ясно още, че периодът 2019 г. - 2023 г. ще се състои от нов етап и подход за навлизане на „Монбат“ на целеви пазари чрез хибридна стратегия за растеж (производство и дистрибуция), както и създаване на предпоставки за специализиране в 3 категории: производни продукти от рециклираща дейност, осъществена от дъщерните дружества на компанията, усвояване на нови технологии за производство на батерии и повишаване на броя на продуктовите и технологичните решения в областта на енергийното управление.

За последните дванадесет месеца акциите на „Монбат“ поевтиняват с 20,35% до около 7 лв. за брой след края на търговията на БФБ във вторник. През миналата година дружеството разпредели дивидент от 0,1923 лв. на акция. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Сделки с измененията в SOFIX вдигнаха оборота на БФБ до 866 хил. лв.