IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите стъпки на котиране са стимулирали сключването на сделки на БФБ

Те обаче са увеличили и волатилността и са създали известни затруднения

11:11 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Стъпката на котиране на БФБ АД се увеличи значително от 1 януари 2018 г., от старите 0,001 лв. на до 200 лв. при "ЧЕЗ Електро България" АД например.

При "Софарма" АД и "Адванс Терафонд" АДСИЦ например стъпката на котиране е 1 стотинка (0,01 лв.), или 10 пъти повече от старите 0,001 лв. И двете компании са в ценовата група на акциите между 2 и 5 лв.

При "Агрия груп холдинг" АД новата стъпка на котиране е 0,1 лв. (10 стотинки), или 100 пъти над старата от 0,001 лв. Причината е, че тази акция е в ценовата група между 10 и 20 лв. за брой.

Над половин година по-късно потърсихме мнението на брокери и анализатори, задавайки им въпроса как оценяват ефекта от новите стъпки на котиране.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ИП "Елана Трейдинг":

На този въпрос в голяма степен трябва да отговорят инвеститорите, всеки през своята практика и опит в търговията. Това, което виждаме, не е никак еднозначно.

От една страна се стимулира сключването на сделки, тъй като не може да се поставят поръчки на много малко по-добра цена. Инвеститорите по-често предпочитат да купят или продадат, отколкото да поставят поръчка, която стои след няколко други.

Затова има малко по-добра ликвидност на търговията, но само в сравнение с много ниските ѝ нива. Негативите, от своя страна, са повече и те се крият в бъдещото развитие на пазара. Фиксираните спредове ще станат пречка в един момент при подобрение на търговията, особено след навлизането на маржин сделките.

Стоян Николов, управител, ПФБК ООД:

Не считам, че има промяна по отношение на ликвидността или ценовите нива на отделните дружества, но в същото време [промяната] създаде известни технически затруднения за инвестиционните посредници и клиентите, докато научим инвеститорите, че съществуват нови правила и всяка емисия има свой стандарт на котиране.

Ангел Димитров, брокер на ценни книжа, ИП "Юг Маркет":

Мисля че, пазарът ни като цяло стана по-волатилен вследствие на новите стъпки на котиране. При повечето емисии стъпката е в диапазона 0,5-1% от цената, което се превръща в минималното дневно отклонение.

Антон Домозетски, брокер на ценни книжа, ИП "Капман":

При текущата пазарна среда ефектът на въведените стъпки на котиране е минимален и не увеличава ликвидността. И тъй като въвеждането им е по силата на Регламент, ще трябва да се съобразяваме с тях.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още