IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" стават част от "Натура 2000"

Disney и Netflix имат интерес да снимат филми на българското Черноморие

17:06 | 28.07.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три диви плажа получават статут на защитена зона по „Натура 2000“. Става дума за плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере", реши кабинетът на днешното си заседание.

„С приетите изменения се увеличава площта на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0001001 „Ропотамо“, BG0000100 „Плаж Шкорпиловци“ и BG0000103 „Галата“. Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове, включени в приложения № 2 на Закона за биологичното разнообразие, и постигане на целите на Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна“, пише в решението.

Въпросните три плажа от години са обект на спорове между природозащитници, местни власти и бизнесмени.

Разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гори и земеделски имоти, а къмпингуването трябва да е съобразено с изискванията на закона.

Припомняме, че и за трите зони, обособени като "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", има редица възражения от местните жители и част от общините. 

Аргументът за разширението на защитената зона "Галата" с плажа "Паша дере" цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни.

"Кара дере" е ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и е важен биокоридор.

Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа "Корал" включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. 

Малко по-късно на пресконференция, дадена от министрите на околната среда и икономиката - Асен Личев и Кирил Петков, стана ясно, че с това е направена и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия.

„Netflix и Disney имат много основателни причини да се настанят на българския пазар, а ние ще им дадем възможност да си снимат сюжетите в омайните, естествени природни кътчета по нашето Черноморие, които днес съхранихме", каза Асен Личев.

„Искаме туризъм с висока добавена стойност, а природният туризъм е много по-доходоносен, защото един турист харчи 10-17 пъти повече пари, отколкото при масовия“, заяви от своя страна Кирил Петков. По думите му това са едни от малкото останали плажове по българското Черноморие, където може да се види истинска природа и от малкото останали дюни в Европа – има видове, които не се срещат другаде.

"Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран върху красивата българска природа и той е много по-доходоносен от масовия туризъм, на който сме се нагледали сега", коментира министърът на икономиката.

"За пръв път имаме министър, който наистина е тук, за да защитава природата", поздрави колегата си Кирил Петков.

Петков коментира и думите на Христо Иванов, който тази сутрин в парламента похвали служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Икономическият министър потвърди, че все още не е канен повторно в новия кабинет.

Асен Личев пък се пошегува, че никой не иска да кани независим министър на околната среда. "Той по принцип трябва да е противник на останалите министри, а не да защитава бизнеса", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Може би аз съм по-либерален.АКО е на разстояние от мен и не ме притеснява, бОли ме фара дали някой ще пафка/пие.За твоите изисквания в БГ препоръчвам къмпингите на Крапец/Дуранкулак.При безветрие са УНИКАЛНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
абе doda , има хотели и хотели , има плажове и плажове ... :))) ... аз лично не понасям да ми димят на плажа с цигари и да се наливат с бира и да ми мерише на кръчма ... всеки си търси неговото разбиране за приятна почивка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
АБЕ, Зелков,Бил съм в Сицилия, НИКОЙ не ме е спрял да ям/пия на плажа.Може би ти си бил карък да отидеш не където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
в сицилия ... плажна ивица ... хотели през 200-300м един от друг , една линия , без застрояване на втора и трета и четвърта ... горички и тревички само ... безплатни шезлонги и чадъри ... но !! ... НА ПЛАЖЪТ Е ЗАБРАНЕНО : пушене , хранене и пиене ... тези дейности само в хотела ... ако искаш вода или сандвич , има заведение , което е едно на 1км ивица и нема ти казвам какви цени са в него ... а у нас , като се опита некой концесионер да вкара ред малко в анархията по плажовете се почва вой до небето ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Какво става със Смокиня.Може ли вече плажуващите да си носят вода/храна на плажа?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още