Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

„Зелени закони“: Устройственият план на Царево ще бъде преработен

Възможно е да има ново обществено обсъждане, коментира Тома Белев

„Зелени закони“: Устройственият план на Царево ще бъде преработен

Снимка: БГНЕС

Проектът за общ устройствен план на община Царево ще бъде преработен. Това съобщиха от инициативата „Зелени закони, които са изпратили  искане за достъп до обществена информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектът за общ устройствен план на община Царево предвижда мащабно застрояване по крайбрежието на Странджа. Заради него над 1100 граждани изпратиха становища, че нарушава редица разпоредби. 

Още по темата

Решението е взето, след като от Министерството на околната среда и водите са обърнали внимание, че Докладът за екологична оценка (ДЕО) и Докладът за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) върху предмета и целите на опазване на защитените зони са направени върху два различни по своето съдържание проекта. Доколкото се разбира от отговора на МРРБ, двата различни екипа по доклада за оценка за съвместимост с Натура 2000 и по доклада за екологична оценка са оценявали два различни варианта на проекта, коменетират от „Зелени закони“. Министерството на околната среда и водите е направило конкретни препоръки за отстраняване на различията. 

Според Тома Белев – експерт в „Зелени закони“, това ще наложи и ново обществено обсъждане доколкото обществото има право да се запознае, обсъди и изкаже становището си по един общ проект, включващ териториалното устройство, екологичната оценка и оценката за съвместимост с целите на Натура 2000, което според отговорът на МРРБ не се е случило. 

„От „Зелени закони” разчитаме в рамките на преработката  да бъдат взети предвид и вече изказаните становища на граждани и организации, като  документът  бъде преработен из основи“, коментират от инициативата. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Правителството открива процедура за концесия на плаж „Кабакум - Север 2"