Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американската икономика е загубила над 700 хил. работни места през март

Безработицата в страната се покачва до 4,4%

Американската икономика е загубила над 700 хил. работни места през март

Снимка: GettyImages.com

Заетостта в САЩ се понижава през март за първи път от 2010 г. насам. Така широкото влияние на пандемията от коронавируса вече достига и до някога силния пазар на труда на САЩ, съобщава Bloomberg.

Заетите лица намаляват със 701 хил. на месечна база, сочат публикуваните в петък данни на Департамента по труда, които покриват единствено началото на март., което означава, че не са обхванати хората, останали без работа след блокирането на икономиката. Това е преди въвеждането на ограничителните мерки, които доведоха до затваряния на редица бизнеси. Средната прогноза на икономистите бе за закриването на 100 хил. работни места.

Още по темата
Безработицата в САЩ се покачва до 4,4% от 3,5%, което бе най-ниското ниво от половин век. Очакванията са безработицата да се повиши до над 10% през следващите месеци.

В доклада на Департамента по труда се посочва, че заетите в сектора на свободното време и хотелиерството са намалели с 495 хил. през март.

В същото време заетите на държавна служба са нараснали с 12 хил. А броят на временно освободените от длъжност се покачва до 1,85 млн. от близо 801 хил. през февруари. Това е най-голямото увеличение на месечна база от 60-те години на миналия век.

„Тази рязка промяна в посока надолу на икономиката е изключително поразителна. Всичко това е като ураган, който удари цялата страна по едно и също време“, коментира икономистът в FS Investments Лара Рейм.

Средното почасово заплащане се е покачило с 0,4% спрямо предходния месец и с 3,1% на годишна база, което е над предварителните прогнози.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път