IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика е загубила над 700 хил. работни места през март

Безработицата в страната се покачва до 4,4%

18:08 | 03.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Заетостта в САЩ се понижава през март за първи път от 2010 г. насам. Така широкото влияние на пандемията от коронавируса вече достига и до някога силния пазар на труда на САЩ, съобщава Bloomberg.

Заетите лица намаляват със 701 хил. на месечна база, сочат публикуваните в петък данни на Департамента по труда, които покриват единствено началото на март., което означава, че не са обхванати хората, останали без работа след блокирането на икономиката. Това е преди въвеждането на ограничителните мерки, които доведоха до затваряния на редица бизнеси. Средната прогноза на икономистите бе за закриването на 100 хил. работни места.

Безработицата в САЩ се покачва до 4,4% от 3,5%, което бе най-ниското ниво от половин век. Очакванията са безработицата да се повиши до над 10% през следващите месеци.

В доклада на Департамента по труда се посочва, че заетите в сектора на свободното време и хотелиерството са намалели с 495 хил. през март.

В същото време заетите на държавна служба са нараснали с 12 хил. А броят на временно освободените от длъжност се покачва до 1,85 млн. от близо 801 хил. през февруари. Това е най-голямото увеличение на месечна база от 60-те години на миналия век.

„Тази рязка промяна в посока надолу на икономиката е изключително поразителна. Всичко това е като ураган, който удари цялата страна по едно и също време“, коментира икономистът в FS Investments Лара Рейм.

Средното почасово заплащане се е покачило с 0,4% спрямо предходния месец и с 3,1% на годишна база, което е над предварителните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още