IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия достигна 19-годишен връх от 7,1%

Младежката безработица се е повишила до 16,1%

11:28 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.&nbsp;</p>

Снимка: Bloomberg L.P. 

Австралийската безработица се е повишила през май, след като икономиката отчете най-големите си поредни месечни загуби на  работни места, на фона на ограниченията за овладяване на коронавируса.

Коефициентът на безработицата се е повишил до 7,1%, или най-високото си ниво за последните 19 години,  след ръст от 6,4% през април, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от Австралийското статистическо бюро, публикувани в четвъртък. Заетостта е намаляла с 227 700 души през миналия месец, след като спадна през април с 607 400. а а

Участието в пазара на труда се е понижило до 62,9%, или най-ниското си ниво от 2001 г. насам, тъй като хората, които са загубили работата си, виждат малка надежда в търсенето на друга.

„Група от около 2,3 милиона души, или около 1 на 5 заети лица, бяха засегнати или от загуба на работа между април и май, или часове им на труд бяха намалени поради икономически причини през май“, казва Бьорн Джарвис, ръководител на отдела за статистика на труда в Австралийското статистическо бюро.

Пътят напред изглежда по-обещаващ, тъй като процентът на заразените с коронавирус е спаднал и икономиката се възобновява поетапно. Въпросът е доколко данните от четвъртък ще повлияят на настроенията, като се има предвид, че доверието на потребителите се върна близо до нивата от преди коронавируса през юни и централната банка прогнозира, че спадът може да бъде „по-плитък“, отколкото се смяташе по-рано.

В съвместна пресконференция с премиера Скот Морисън финансовият министър Джош Фриденберг заяви, че младите хора са били особено засегнати, тъй като блокадата е повлияла най-много на секторите на хотелиерството и търговията на дребно. Младежката заетост е намаля с около 103 000 души, което представлява 45% от загубените работни места през май, а младежката безработица се е повишила до 16,1%, каза той.

„Въпреки че съм загрижен за броя, за съжаление не се изненадвам“, каза Морисън пред репортери, като добави, че работните места за младите хора трябва да са първите, които да се възстановят. „Това са нашите мрачни времена, но аз виждам лъч светлина", заяви той.

Данните също показаха, че заетостта на пълен работен ден е намаляла с 89 100, а на непълно работно време – с 138 600. Месечните отработени часове са спаднали с 0,7% през май и са намалели с 10,2% от март, като понижението само през април е било 9,5%

От своя страна обаче от Централната банка на Австралия заявиха, че въпреки загубата на работни места и намалените часове труд, държавната помощ е осигурила значителна подкрепа.

„Домакинствата, които вече получаваха социални плащания, са се радвали на допълнителни средства, а програмата JobKeeper и увеличените плащания по JobSeeker са подкрепили доходите за други“, пише в протокола от заседанието на централната банка през юни, публикуван във вторник.

Част от подобрените перспективи се дължат на успеха на австралийските власти в изравняването на кривата на новите заразени, което им позволява да облекчат ограниченията по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още