IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро в Германия са се увеличили с най-бързия темп от 40 години

Годишният растеж е най-големият от октомври 1981 г., когато цените се повишиха с 11% на фона на петролната криза

17:22 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на едро в Германия са се увеличили с най-бързите темпове от 1981 г. насам, показват данни на германската статистическа служба Destatis.

Цените на едро са нараснали с 10,7% на годишна база през юни след увеличението от 9,7% през май. Годишният растеж е най-големият от октомври 1981 г., когато цените се повишиха с 11% на фона на петролната криза.

германия германия

Повишенията отчасти отразяват базовия ефект, тъй като цените бяха ниски през същия период на предходната година заради коронавирусната криза.

На месечна база ръстът на цените на едро се понижава до 1,5% през юни от 1,7% през май.

Данните показват, че цените на едро на петролните продукти нарастват с 37,7% годишно. Наблюдават се и значителни увеличения на цените на едро на цените на скрап и остатъчни материали.

Други увеличения са отчетени при суровия и нарязан дървен материал (48,4%) и зърното, суровия тютюн, семената и фуражите за животни (26,9%).

По-ранни данни показаха възстановяване на германските продажби на дребно, които са нараснали с 4,2% през май в реално изражение след ревизиран спад от 6,8% през април. Годишните данни показват, че онлайн търговците продължават да се възползват от промяната на потребителските навици със силен скок в продажбите. Това се случи за сметка на магазините за дрехи и обувки.

Асоциацията за търговия на дребно предупреди, че до 50 хиляди магазина са изправени пред фалит поради блокирането и предпочитанието към онлайн пазаруването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още