Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август

Общата стойност на вноса и износа за американската икономика се увеличава през изминалия месец до 319,6 млрд. долара от 310,5 млрд. долара през юли

Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август

Снимка: Bloomberg L.P.

Дефицитът на САЩ в търговията със стоки се увеличава през август повече от очакваното, отчитайки нов рекорд, тъй като компаниите заложиха на попълването на запасите чрез внос на фона на по-силното търсене, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

През август общият дефицит се увеличава до 82,9 млрд. долара от 80,1 млрд. долара през юли, показват данните на Министерството на търговията, публикувани във вторник. Средната оценка на допитаните от Bloomberg икономисти е за размер на дефицита от 81,8 млрд. долара. Вносът нараства с 3,1% до седеммесечен връх от 201,3 млрд. долара, докато износът се увеличава с 2,8% до 118,3 млрд. долара.

Тъй като американските щати започнаха да премахват блокадите, свързани с пандемията от коронавирус, още преди месеци, бързото възстановяване на потребителските разходи на фона на слабите запаси насърчи компаниите да внасят повече стоки, като последните данни показват нарастващ внос на потребителски стоки преди празниците в САЩ (октомври-декември). В същото време слабостта на отвъдграничните пазари ограничи американските доставки към други страни.

Общата стойност на двупосочната търговия със стоки в САЩ се е увеличила до 319,6 млрд. долара от 310,5 млрд. долара през юли, но остава все още под нивата отпреди пандемията, тъй като светът продължава да се възстановява от коронавирусната криза.

Увеличението на вноса е ръководено от 7-процентен ръст на потребителските стоки, най-голямата категория в рамките на показателя, докато автомобилите, храните и другите стоки също отбелязаха значително покачване в количествата. Доставките на промишлени стоки, включително петрол и петролни продукти, се свиват с 4,6% спрямо предходния месец.

При износа промишлените доставки и храни отчитат най-съществен ръст, докато доставките на капиталови стоки и автомобили намаляват.

Докладът също така показва, че запасите на стоки на дребно са нараснали с 0,8% спрямо предходния месец, отчитайки второ поредно увеличение. Материалните запаси на едро се увеличават с 0,5%, регистрирайки първото нарастване от четири месеца насам, главно заради дълготрайните стоки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петър Петров: ЕЦБ гради буфер в новата си инфлационна политика