IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави лихвените проценти на рекордно ниски нива

През текущото тримесечие покупките по PEPP ще продължат да се извършват със значително по-висок темп

15:14 | 22.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменена паричната политика по време на срещата си през април, заемайки подход на изчакване след решението от миналия месец да извършва спешни покупки на облигации със значително по-високи темпове през периода април-юни.

Лихвените проценти остават на рекордно ниски нива, като банката ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с общ пакет на стойност 1,85 трлн. евро, като те ще продължат поне до март 2022 г., се казва в съобщение на ЕЦБ.

Лихвените проценти по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на нива от 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато перспективите за инфлацията не се доближават към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период. 

Управителният съвет очаква през текущото тримесечие покупките по PEPP да продължат да се провеждат със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на годината.

В съобщението се посочва още, че ще се прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не се допусне затягане на условията за финансиране. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Банката отново подчерта, че ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер да се използва докрай.

Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

В същото време ЕЦБ ще продължи да реинвестира плащанията по главница от падежи на ценни книжа, закупени по PEPP, поне до края на 2023 г.

Нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро.

От банката уверяват, че ЕЦБ ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално, третата поредица от целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки банковото кредитиране на фирми и домакинства.

Председателят на ЕЦБ ще направи коментар относно основанията за приетите решения на пресконференция днес в 15:30 ч.българско време.

На последното си заседание през март ЕЦБ се ангажира значително да ускори покупките на активи, за да ограничи последствията от разпродажбата на държавни облигации, предизвикана от бързото икономическо възстановяване на САЩ. Подобни пазарни движения представляват риск за еврозоната, тъй като доходността по държавните ценни книжа се използват като ориентир за разходите за банкови заеми за компании и домакинства, пише Bloomberg.

Оттогава централната банка изразходват средно 17 млрд. евро на седмица по програмата за покупка на активи при пандемия, в сравнение с около 14 млрд. евро на седмица в началото на 2021 г. Целта е да се запазят благоприятни разходите за заеми за компании, домакинства и правителства в еврозоната. Както беше обявено на днешното заседание, нетните покупки ще продължат до края на март 2022 г. Повече от 60% от икономистите в скорошно проучване на Bloomberg очакват ЕЦБ да се придържа към този график въпреки редовните обещания от страна на някои банкери, че ще разширят програмата, ако е необходимо.

През последните седмици Европейският съюз увеличи значително темповете си на ваксинации, отваряйки пътя за икономически растеж, който се очаква да набере сила през втората половина на годината. Засега голяма част от блока все още е изправена пред сериозни ограничения заради високия брой заразени с коронавирус.

На предстоящата пресконференция Лагард вероятно ще трябва да разясни плановете на ЕЦБ за прекратяване на извънредните стимули, както и за текущия преглед на стратегията на институцията. Този преглед включва вероятна ревизия на целта на инфлацията на централната банка „под, но близо до 2%“, като трябва да бъде публикуван до септември.

Този срок рискува да помрачи перспективите за инвеститорите, които се опитват да отгатнат намеренията на ЕЦБ и нейната политика по време на фазата на възстановяване.

Ръководителят на белгийската централна банка Пиер Вунш заяви този месец, че се надява ЕЦБ да започне преговори за излизане от програмата „в разумен срок“, а холандският му колега Клаас Нот предложи да се намалят покупките от третото тримесечие.

 
Материалът е допълнен с подробности към 15:24 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още