IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото отчита най-ниската волатилност в историята си

Финансовите пазари визират изборите в Обединеното кралство през декември, като основен риск за стабилността

19:30 | 27.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Никога не е било толкова спокойно на пазара за валутни опции евро/долар и започва да изглежда сякаш которовката се е ориентира към устойчива ниска волатилност, информира Bloomberg.

Отчетени са рекордно ниски стойности за едно- и тримесечната волатилност на европейската валута, след като подобна тенденция бе забелязана и за по-дълги периоди през предходната сесия. Макар очакваното успокоение около коледните празници да насочва тенденцията през идния месец, то тя може да продължи и да се превърне в новата норма. е е

Финансовите пазари визират изборите в Обединеното кралство през декември като основен риск за стабилността в близко бъдеще. Но има вероятност неблагоприятните ефекти да причинят предимно колебания в цените на паунда, както се случи при преговорите за Brexit.

В световен мащаб умората, натрупана от продължителността на търговските неразбирателства между САЩ и Китай, може да задържи волатилността ниска. В същото време някои данни от еврозоната предполагат, че най-лошото за икономиката на региона може би е преминало.

Обясненията по отношение на въпроса защо инвеститорите се въздържат да се възползват от рекордно ниските разходи за хеджиране са най-различни. Те включват редица благоприятни геополитически и политически фактори, включително облекчаване на търговското напрежение, перспективи за устойчива парична политика от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв, както и отслабване на опасенията от глобална рецесия. Налице е и нарастващото значение за юана за глобалната финансова система.

От друга страна, валутните пазари очакват възобновяване на рисковете, с което ще се завърне и волатилността при водещите валути. Но предстоящата несигурност засега е изтласкана напред в бъдещето. Тя е свързана с изборите в САЩ през ноември догодина. Срокът, в който Великобритания трябва да постигне сделка с Европейския съюз по отношение на търговията след Brexit, изтича през декември 2020 г. Освен това постигането на пълна търговска сделка между САЩ и Китай ще отнеме още доста време.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
SPART
преди 4 години
Добра статия!Сетих се за ситуацията около EUR/CHF и пускането под 1,2000 и как много хора се бяха поувлекли преди това от плоските номера на SNB заплащайки с фалита си!И сега Историята ще се повтори като се има предвид,че волатилността не може да е отрицателно число...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още