Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед: Ефектите от митата се разпространяват все повече в САЩ

Неотдавнашната пазарна нестабилност и търговските спорове кара представителите на Фед да не са сигурни в определяне на темпа на затягане на паричната политика

Фед: Ефектите от митата се разпространяват все повече в САЩ

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаването на цените в резултат на въведените мита дава все по-голям ефект върху икономиката на САЩ, макар инфлацията да нараства с умерени темпове в по-голямата част от страната, се казва в последния икономически доклад на Федералния резерв, цитиран от Ройтерс.

Очаква се Фед да повиши лихвените проценти по време на заседанието си, което ще се проведе на 18-19 декември. Политиците твърдят, че силната икономика на САЩ може да задържи инфлацията по-висока, ако не бъдат увеличени разходите за кредитиране.

Още по темата

В същото време председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че тригодишният цикъл на затягане на политиката се очертава да бъде приключен и централните банкери гледат за сигнали за забавяне на растежа в световен мащаб, както и се опитват да преценят как търговската война между САЩ и Китай ще се отрази на щатската икономика.

Според информация от американските заводи цените растат, тъй като митата водят до по-високи производствени разходи.

Икономическата активност продължава да се разширява в голяма част от САЩ в края на есента, докато пазарът на труда продължава да се затяга, а заплатите и цените нарастват, се посочва още в т.нар. „Бежова книга“ на Фед, допълва The Wall Street Journal.

Повечето от 12-те района, следени от Фед, посочват, че икономиките им се разрастват с умерени темпове, въпреки че четири региона посочват, че растежът е намалял или е бил "слаб".

От последния доклад за пазара на труда стана ясно, че работодателите са създали 250 хил. работни места през октомври, което е над средните месечни стойности през последните години. Безработицата се запазва стабилна на ниво от 3,7%, задържайки се на 49-годишно дъно.

Заплатите пък са нараснали с 3,1% спрямо предходната година през октомври, като това е най-високият годишен ръст за средното почасово заплащане от 2009 г.

Намаляването на данъците в края на 2017 г. и увеличаването на държавните разходи за тази година и следващата помогнаха за засилването на перспективите на Фед за икономиката по-рано през годината. Но неотдавнашната пазарна нестабилност и търговските спорове кара представителите на Фед да не са сигурни в определяне на темпа на затягане на паричната политика през следващата година.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
11
 
1
преди 6 месеца
Фед: Ефектите от митата се разпространяват все повече в САЩ ....
това е пропаганда!

Истината е друга! Доказуемо друга:

САЩ против Китай: кой кого? И къде е мястото на държавният дълг?! (aftershock.news)

https://www.youtube.com/watch?v=5ydFr5XmwDY

Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите