IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция понижи прогнозата си за ръста на икономиката до 5%

Новата национална блокада помрачава перспективите пред френската икономика

10:40 | 04.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Франция ще нарасне с 5% през 2021 г., заяви икономическият министър на страната Бруно льо Мер, позовавайки се на третата национална блокада, свързана с пандемията от коронавирус, който доведе до ревизията в посока надолу спрямо предишната прогноза от 6%, съобщава Ройтерс.

Според Льо Мер новата прогноза е разумна, говорейки в интервю пред Le Journal Du Dimanche.

 „Нашите основи са здрави; ще можем да се възстановим“, добавя той. 

Френските училища и магазините, които не са от критично значение, като тези за облекло, ще бъдат затворени в продължение на четири седмици, след като случаите на коронавирус в страната нараснаха отново, което доведе и до ръст на пациентите в отделенията за интензивно лечение.

Баровете и ресторантите остават затворени от месеци, докато пътуванията, свързани с туризма, продължават да бъдат в застой. За разлика от първата национална блокада преди година, сега строителната дейност във Франция и производството запазват своята активност.

Подобно на много други страни в Европа, Франция вложи милиарди евро, за да подкрепи финансово компаниите чрез държавни заеми и защита на работните места.

Последните ограничения ще принудят временно да затворят около 150 000 предприятия, а помощните мерки през април ще струват 11 милиарда евро, заявиха от финансовото министерство.

Льо Мер многократно призовава Европейския съюз (ЕС) да ускори ратификацията и изпълнението на своя план за икономически стимули от 750 млрд. евро. Той посочи, че Франция вероятно няма да получи 5-те милиарда евро от тази схема през юли, както беше планирано, заради закъснения.

Франция има своя собствена програма за икономическо възстановяване на стойност 100 млрд. евро и планира да похарчи приблизително половината от тези пари до края на годината, припомня Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още