Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германският износ се възстанови изненадващо през март

Това е добра новина за банкерите от Европейската централна банка, които са в процес на преценка дали регионът се нуждае от допълнителни стимули

Германският износ се възстанови изненадващо през март

Снимка: Архив Ройтерс

Германският износ неочаквано се възстанови през март, което е добър сигнал за иначе отслабената напоследък най-голяма икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Износът се е повишил с 1,5% спрямо февруари, а вносът е нараснал с 0,4%.  За сравнение консенсусната прогноза беше за спад на износа с 0,3%, докато вносът се очакваше да се повиши с 0,5%. Търговският излишък на Германия се е свил до 22,7 млрд. евро през март спрямо 24,6 млрд. евро през същия месец на миналата година. На годишна база вносът е скочил с 4,5%, а износът – с 1,9%.

За първите три месеца на годината търговският излишък е намалял до 55,2 млрд. евро в сравнение с 60 млрд. евро през същия период на миналата година.

Излишъкът по текущата сметка на Германия пък почти се е удвоил до 30,2 млрд. евро, като това е най-големият й размер за последните две години.

Данните сигнализират за възможен подем след месеци, в които заводите на страната бяха засегнати от забавяне на световното търсене и временни предизвикателства като промените в автомобилния сектор. Това е добра новина за банкерите от Европейската централна банка, които са в процес на преценка дали регионът се нуждае от допълнителни стимули.

От други данни по-рано през седмицата стана ясно, че индустриалното производство в Германия също изненадващо е показало по-добри резултати. Данните за БВП на страната за първото тримесечие на годината ще бъдат публикувани през следващата седмица. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
България е на пето място в ЕС по равнище на инфлацията през май