IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ я очаква добро първо тримесечие, но за след това не е сигурно

Повечето икономисти остават скептични, че президентът Доналд Тръмп ще се радва на втора поредна година на икономическа експанзия от около 3%

18:29 | 11.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономисти очакват растежа в САЩ през първото тримесечие да се забави с по-малко, отколкото се смяташе до сега на фона на занижените прогнози за останалата част от годината и забавянето, което ще се наблюдава до края на 2019 г., съобщава Bloomberg.

Прогнозите за възстановяване през второто тримесечие на 2019 г. изчезват, тъй като ефектите от намаляването на данъците се изчерпват.

Средната оценка за растежа през първите три месеца на годината се е повишила до 1,6% от оценка за 1,5% през миналия месец, сочи проучване на Bloomberg, проведено в периода 5-10 април. В същото време прогнозите за растежа през второто, третото и четвъртото тримесечие са за съответно 2,6%, 2,2% и 2%.

Прогнозата за растежа за цялата 2019 г. остава непроменена – на 2,4%, последвана от ръст от 1,9% през 2020 г. Това означава, че повечето икономисти остават скептични, че президентът Доналд Тръмп ще се радва на втора поредна година на икономическа експанзия от около 3%.

Прогнозите също така подкрепят позицията на Федерлния резерв за повече търпение по отношение на евентуално увеличение на лихвените проценти, тъй като централните банкери взимат под внимание забавянето на световния растеж и заглушената инфлация.

Фискалните стимули помогнаха за повишението на годишния темп на растеж през чертвъртото тримесечие до ниво от 3% - постижение, с което американският президент се гордееше. Достигането до подобен растеж в момента обаче е изложен на риск.

От проучването на Bloomberg става ясно още, че икономистите очакват банкерите от Фед да запазят лихвите без промяна до края на следвата година.

Министерство на търговията на САЩ ще публикува данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 26 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Това не е съвсем сигурно че лихвите на ФЕД няма да бъде повишавани до края на годината Ако инфлацията във С А Щ твърдо премине над границата от 2 % ФЕД веднага ще повиши лихвата независимо дали това му харесва на Тръмп или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
За икономиката не знам, но ядрената индустрия, вкючая военната е запогребална агенция.Знаещите руски език русофоби - валидолче под езика и да се пристегнат към стола да не паднат:ПУТИН-КИРИЕНКО: СПЕЦОПЕРАЦИЯ "РОСАТОМ"https://***.youtube.com/watch?v=1hFqwQv9oRM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още