Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на САЩ я очаква добро първо тримесечие, но за след това не е сигурно

Повечето икономисти остават скептични, че президентът Доналд Тръмп ще се радва на втора поредна година на икономическа експанзия от около 3%

Икономиката на САЩ я очаква добро първо тримесечие, но за след това не е сигурно

Снимка: Архив Ройтерс

Икономисти очакват растежа в САЩ през първото тримесечие да се забави с по-малко, отколкото се смяташе до сега на фона на занижените прогнози за останалата част от годината и забавянето, което ще се наблюдава до края на 2019 г., съобщава Bloomberg.

Прогнозите за възстановяване през второто тримесечие на 2019 г. изчезват, тъй като ефектите от намаляването на данъците се изчерпват.

Още по темата

Средната оценка за растежа през първите три месеца на годината се е повишила до 1,6% от оценка за 1,5% през миналия месец, сочи проучване на Bloomberg, проведено в периода 5-10 април. В същото време прогнозите за растежа през второто, третото и четвъртото тримесечие са за съответно 2,6%, 2,2% и 2%.

Прогнозата за растежа за цялата 2019 г. остава непроменена – на 2,4%, последвана от ръст от 1,9% през 2020 г. Това означава, че повечето икономисти остават скептични, че президентът Доналд Тръмп ще се радва на втора поредна година на икономическа експанзия от около 3%.

Прогнозите също така подкрепят позицията на Федерлния резерв за повече търпение по отношение на евентуално увеличение на лихвените проценти, тъй като централните банкери взимат под внимание забавянето на световния растеж и заглушената инфлация.

Фискалните стимули помогнаха за повишението на годишния темп на растеж през чертвъртото тримесечие до ниво от 3% - постижение, с което американският президент се гордееше. Достигането до подобен растеж в момента обаче е изложен на риск.

От проучването на Bloomberg става ясно още, че икономистите очакват банкерите от Фед да запазят лихвите без промяна до края на следвата година.

Министерство на търговията на САЩ ще публикува данните за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на 26 април.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
15
 
2
преди 2 месеца
Това не е съвсем сигурно че лихвите на ФЕД няма да бъде повишавани до края на годината Ако инфлацията във С А Щ твърдо премине над границата от 2 % ФЕД веднага ще повиши лихвата независимо дали това му харесва на Тръмп или не
14
 
10
 
1
преди 2 месеца
За икономиката не знам, но ядрената индустрия, вкючая военната е за
погребална агенция.

Знаещите руски език русофоби - валидолче под езика и да се пристегнат към стола да не паднат:

ПУТИН-КИРИЕНКО: СПЕЦОПЕРАЦИЯ "РОСАТОМ"

https://www.youtube.com/watch?v=1hFqwQv9oRM

Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх