IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабващата вероятност за санкции от САЩ дава силен тласък на рублата

Руската валута се насочва към най-големия си ръст от април насам

20:00 | 05.11.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската рубла върви към най-големия си ръст от април насам, тъй като трейдърите са се завърнали след празник в страната и реагират на повишаването на цените на петрола до над 40 долара за барел и на засиления апетит за риск в момент, когато Джо Байдън е по-близо до победа на президентските избори в САЩ, предава Bloomberg.

Шансът за победа на Байдън на изборите отвъд океана и възможността за нови санкции срещу Русия подлагаха на натиск рублата месеци наред, но някои инвеститори твърдят, че геополитическите рискове до голяма степен са отразени в цената. Рублата е подценена най-малко с 10%, заяви миналата седмица Йерлан Сиздиков, мениджър в компанията Amundi Asset Management. Рубла Рубла

„Липсата на повишено напрежение между Русия и САЩ след изборите“, от каквото инвеститорите се опасяваха, подкрепя рублата, коментира в имейл стратегът на Сбербанк Юрий Попов. Ако това се запази „геополитическият бонус“ от около 10 рубли в обменния курс спрямо долара постепенно ще намалее, очаква той.

Рублата изгуби 7% от стойността си през последните три месеца с наближаването на изборите и беше една от най-слабо представящите се валути сред страните с нововъзникваща икономика. Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални и подкрепата на Москва за Александър Лукашенко на спорните президентски избори в Беларус предизвикаха международни критики и върнаха заплахата от санкции.

Но в четвъртък рублата постигна най-голям ръст сред нововъзникващите пазари на фона на нарастващите шансове за победа на Байдън. Активите на развиващите се страни получиха тласък след отслабването на долара заради намаляващите перспективи за пакет от мерки за стимулиране на икономиката за няколко трилиона долара, ако Байдън е в Белия дом, а Сенатът е контролиран от републиканците. Това ще принуди Федералния резерв да задържи лихвите ниски за по-дълго време.

Рублата постигна ръст от 2,9% до 77,1275 спрямо долара към 18,17 ч. московско време. Цената на международния бенчмарк Брент, който носи най-големи приходи от износ на Русия, остава почти непроменена, след като нарасна с близо 4% в сряда, когато местните пазари бяха затворени.

Сценарии за санкции

Петролният пазар е по-важен за рублата от развитията около американските избори, смята анализаторът Татяна Орлова. „Инвеститорите не трябва да бързат да продават руски активи, само защото демократ може да се върне в Белия дом“, допълва тя.

Макар че САЩ може да наложат санкции заради отравянето на Навални, това едва ли ще се случи до края на първото тримесечие на следващата година и те вероятно ще бъдат съсредоточени върху представители на държавата, отколкото върху компании, отбелязва Орлова. Колкото до т. нар. ядрена опция за санкциониране на руския държавен дълг, това е „малко вероятно“ дори при администрация в ръцете на демократите, смята тя.

Доходността по 10-годишните руски държавни ценни книжа се понижи с 32 базисни пункта до 5,92%, най-ниското й ниво от три месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
топло е още , ще се прецака ... не искаш да си развалиш "с новым годом" без сърмички в зелеви листа ... системата ме цензуриа , *** = б.л..я.д ... :)))тесла са получили аванс по нова поръчка за 150+350 камиона semi ... знам че си фен на мъск-а ... краят на януари пускат vegas loop , в момента дострояват входните точки на повърхостта и асфалтират подходите към тях ... пишем ти щото в началото на годината се вълнуваше по темата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Горките копейници, как само подскачат от щастие, че рубличката поскъпнала от 79 до...77 за долар.На български - пак си е 1 рубла за 2 с'тинки.Нищо, радвайте се, таварищи, то не може само депресарии, отвреме навреме слънцето огрява и кучия г.з :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
По това време оправните вече са сложили зелето да вкисва.За к'ицлю зели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
започнаха ли да асфалтират извън масква и питер , а *** ... ?!https://***.youtube.com/watch?v=VpqofBXksWI ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Отслабващата вероятност за санкции от САЩ дава силен тласък на рублата Божке ***, кака,няма такъв филм.Какво е направил оня съсел, който младият Путин е натикал в ъгъла да го трепе?Скочил му е върху лицето!Така всяка гад в смъртна опасност беснее и хапе.Няма значение как ше я кръстиш:Доналд Байдън или Джо Тръмп....Нали така?Така...(без да съм Петър Волгин ***, ама викайте ми така - кефи ме)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още