IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в еврозоната се повишават леко през ноември

Основният тласък на инфлацията в региона за пореден месец идва от цените на енергията

12:31 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е ускорил през ноември до 1,5% спрямо предишния месец, когато бе на ниво от 1,4%. Това сочат предварителните оценки на Европейската статистическа служба Евростат. 

Въпреки лекото повишение обаче ръстът не отговори на очакванията на анализаторите, които очакваха повишение от 1,6 на сто.

Основният тласък на потребителските цени за пореден месец идва от цените на енергията, и то с доста по-сериозен ръст в сравнение с октомври – от 3,0% на 4,7%.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия съвсем леко забавят увеличението си спрямо предишния месец до 2,2% от 2,3%.

Повишаването на цените на услугите остава без промяна на ниво от 1,2%. Същото важи и за цените при неенергийните индустриални стоки, чийто ръст остава стабилен на ниво от 0,4%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също остава без промяна спрямо предишния месец на ниво от 0,9%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 18 декември.

 

Еврото се обезцени до 1,1810 долара малко след публикуването на данните от Евростат, спрямо 1,1835 долара преди публикацията. В сряда европейската валута приключи търговията на ниво от 1,1856 евро за долар, показват данни на Ройтерс.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още