Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Промишлените поръчки в Германия отчитат спад от 1,4% през февруари

Анализаторите очакват влошаване на данните през следващите месеци

Промишлените поръчки в Германия отчитат спад от 1,4% през февруари

Снимка: Bloomberg

Поръчките за германски промишлени стоки са спаднали с 1,4% през февруари, информира Ройтерс, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба на Германия, публикувани в понеделник. Забелязва се рязък спад в поръчките от чужбина, което показва, че въздействието на коронавируса върху перспективите на икономиката, ориентирана към износ, вероятно ще бъде голямо.

Данните, се отнасят за периода, преди мерките за противодействие на коронавируса и националните блокади в световен мащаб да започнат да засягат сериозно германската икономика. Нивото на вътрешните поръчки се е повишило с 1,7%, докато търсенето от чужбина се е свило с 3,6%.

„Данните за поръчките показват, че индустриалната рецесия в Германия е била приключила преди избухването на пандемията“, заявиха от икономическото министерство,  позовавайки се на увеличението на поръчките с 4,8% през януари.

Още по темата

„Като се има предвид глобалният икономически шок, който пандемията причинява, обаче, трябва да очакваме големи спадове на поръчките за март и април и резки понижения на производството през първото и второто тримесечие“, добавиха още от институцията.

Договорите за доставки със страни от еврозоната са намалели с 5% през февруари, докато тези от останалия свят са отчели спад от 2,7%. Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Производителите зависят от веригите както за доставки, така и за търсене от Китай.

„Днешните цифри поне показват, че тази първата вълна от въздействието на Covid-19 върху германската промишленост е по-скоро лека“, заяви икономистът от ING Карстен Брески, като добави, че въздействието вероятно ще бъде по-сериозно през следващите месеци.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Европейците пестят по неволя