Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растящият държавен дълг хвърля сянка върху икономическото възраждане на Азия

Ако пандемията продължи да бушува твърде дълго, азиатските икономики може да се окажат с повече дълг отвсякога, както и с намалена способност да го изплатят

Растящият държавен дълг хвърля сянка върху икономическото възраждане на Азия

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите в облигации в три от най-големите развиващи се пазари в Азия започват да се противопоставят на рекордното увеличение на държавните заеми – зловещ знак за политиците, които се опитват да съживят икономическия растеж с фискални стимули, пише Bloomberg.

В Индия намаляващият апетит към държавни облигации доведе до най-голямото увеличение при емитирането им от повече от две години през август, докато последният търг на облигации в Индонезия събра най-малко оферти от април насам. В същото време темпът на издаване на държавни облигации в Южна Корея се ускорява до най-високото си ниво от пет месеца насам. 

Още по темата

Тъй като правителствата в световен мащаб продават държавни облигации по-бързо, отколкото централните банки могат да ги купят, предупредителните сигнали от Мумбай до Сеул подчертават предизвикателството за пазарите от непрекъснато нарастващия дълг. Докато развитите пазари като САЩ до голяма степен са намалили предлагането, отчитайки исторически минимуми, в други икономики ситуацията е коренно различна. 

„Истинските пукнатини започват да личат“, изтъква Андре де Силва, експерт по лихвените проценти на развиващите се пазари в HSBC Holdings Plc в Хонконг. „На повечето високодоходни развиващи се пазари липсва вътрешен апетит за усвояване на големите разширения на държавните заеми“, добавя той.

Въпреки че властите в региона са използвали безпрецедентни стимули, няма гаранция, че всички направени разходи ще бъдат достатъчни, за да извадят икономиките от кризата. Ако пандемията продължи да бушува твърде дълго, страните може да се окажат с повече дълг от всякога, както и с намалена способност да го изплатят.

„Не е ясно дали азиатските развиващи се пазари са осигурили достатъчно фискална политика, за да преодолеят тази криза, без да оставят дълготрайни белези по икономиките си“, коментира Робърт Гилхули, старши икономист за развиващите се пазари в британската Aberdeen Standard Investments.

Напрежението върху централните банки става очевидно. Застрахователите в Индия трябваше да се намесят, за да спасят продажбите на облигации три пъти през последния месец. Централната банка на Южна Корея обяви, че ще се намеси с месечни покупки на дългове, но се очаква да не бъдат достатъчни и да пропуснат новите емисии.

Индонезийската централна банка направи още по-голям залог, купувайки облигации директно от правителството, с което повдигна въпроси относно своята независимост в процеса. Емитирането на държавен дълг в страната през тази година се очаква да скочи със 124%.

Доходността на облигациите в Индия може да се повиши до 6,40% до края на декември от 6% сега на фона на нарастваща инфлация и перспективата за още по-високи заеми, смятат от ING Bank NV.

Притесненията от потока от емисии се прокрадват и към развитите пазари.

Въпреки че разходите за обслужване на дълга в САЩ сега са най-ниските от половин век, рекордният търг на новите 20-годишни облигации на Министерството на финансите от миналия месец доведе до по-висока от очакваната доходност, предизвиквайки известна загриженост относно нарастващото предлагане.

Чуждестранните входящи потоци в индонезийския дълг се повишиха до най-високото си ниво от юни през седмицата, приключила на 4 септември, което показва, че някои инвеститори остават спокойни относно усилията на централната банка за монетизиране на дълга.

Според Amundi Singapore Ltd. азиатските облигации на развиващите се пазари ще останат привлекателни поради относително високата си доходност и тъй като регионът е лидер при икономическото възстановяване в глобален план.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
„Растящият държавен дълг хвърля сянка върху икономическото възраждане на Азия”...

...а, вжегата, сянката е Благодат...
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Растящият държавен дълг хвърля сянка върху икономическото възраждане на Азия

Само дългът на англо-саксите не хвърля никакви сенки.
Що свети с ефирна, благодатна сияйност,
на фона на вечните ягодови полета..

Още от Новини
ЯЦБ понижи икономическата си прогноза, без да променя пакета от стимули