IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните акции отчитат рекордни стойности преди коледните празници

Това е най-печелившата година за широкият измерител MSCI за държавите от Азиатско-тихоокеанския регион от 2009 г. насам

16:00 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите в световен мащаб се озоваха близо до рекордно високи нива преди коледните празници, докато инвеститорите се радваха на значителните печалби през този месец, предава Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 достигна рекордно високо ниво в предишната сесия. Широкият измерител MSCI за държавите от Азиатско-тихоокеанския регион се повиши с 0,05%, достигайки най-високото си ниво от юни 2018 г. През този месец индексът нарасна с близо 3% поради намаляването на търговското напрежение между САЩ и Китай и увереността, че Великобритания ще избегне хаотичен Brexit. Индексът се е повишил с 23% на годишна база до момента през 2019 г. Това прави тази година най-печеливша за бенчмарка от 2009 г. насам.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че Съединените щати и Китай "съвсем скоро" ще подпишат първа фаза на търговското споразумение. Властите в САЩ ще намалят някои мита в замяна увеличение на покупките на американска селскостопанска продукция от страна на Китай. Властите в Поднебесната империя заявиха в понеделник, че ще намалят вносните мита през следващата година за продукти, вариращи от замразено свинско и авокадо до някои видове чипове.

„Споразумението от първа фаза и изборите в Обединеното кралство изчистиха опасните рискове, но пазарът вече преживя тази еуфория“, посочва Стивън Инес, стратег в AxiTrader.

„Въпреки че търговското споразумение вече се отразява на цените на акциите, борсите могат да отчетат значително по-големи повишения, подкрепени от възстановяването на глобалния растеж“, добавя той.

В петък американският бенчмарк S&P 500 достигна рекордни стойности за седма поредна сесия, отчитайки най-дългата си печеливша серия от повече от две години. И трите основни американски индекса - S&P 500, Nasdaq и Dow – регистрираха повишения в стойностите си.

От своя страна, японският индекс Nikkei 225 достигна 14-месечен връх миналата седмица, покачвайки се с 2,3% на месечна база.

Китайските акции отчетоха най-големия си спад в рамките на една борсова сесия за последните шест седмици, след като китайски държавен фонд обяви, че планира да свие дела си в някои производители на чипове.

На валутните пазари към 12:47 ч. българско време еврото се търгува за 1,1085 долара, а паундът се разменя за 1,2983 долара.

Това поставя доларовия индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от 6 конкурентни валути на ниво от 97,66 пукта.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 8 цента до 66,06 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се свиват с 15 цента до 60,29 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,51% до ниво от 1488,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още