Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка премахва част от по-евтиното финансиране

Това се случва въпреки призивите на Ердоган за още по-ниски лихви

Турската централна банка премахва част от по-евтиното финансиране

Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Турската централна банка предприе още една стъпка, за да повиши стойността на валутата си, без да прибягва до пряко повишаване на лихвите.

Ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган настоя за по-ниски разходи по заемите, за да се стимулира икономическия растеж, централната банка все решение да намали по-евтината ликвидност, която предоставя на първичните дилъри, като част от операциите си на открития пазар, до нула от 12-и август, информира Bloomberg, позовавайки се на съобщение от институцията.

Решението на практика представлява скрит начин за затягане на паричната политика, тъй като се очаква то да повиши средно претеглените разходи за финансиране от централната банка. Ходът също така е в противоречие с призива на Ердоган за по-ниски лихвени проценти, след като катаклизмите на финансовите пазари, тласнаха лирата до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Изправена пред натиск за затягане на политиката, сега централната банка се връща към по-сложен режим от множество лихви, който години наред смущаваха анализатори и инвеститори.

Още по темата

Турският лидер твърдо вярва, че високите разходи по заемите ускоряват инфлацията. Той уволни предшественика на сегашния управител на централната банка Мурат Уйсал преди година, заради недостатъчно облекчаване на паричната политика. Ердоган отново се обяви за по-ниски лихви в телевизионна реч в Анкара в понеделник. . „Това е нашето желание, така че инвеститорите да инвестират в тази страна по по-лесен и силен начин“, заяви той.

Централната банка задържа политиката си непроменена през юли за втори пореден месец след поредица от намаления, които смъкнаха основната ставка до 8,25% от 24% през юли 2019 г.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август