Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американските власти са поискали Oracle да им предостави данни за Google

Продължава разследването на антитръстовите въпроси на интернет гиганта

Американските власти са поискали Oracle да им предостави данни за Google

Снимка: Архив Ройтерс

Oracle, която се изправи срещу Google в бизнес спор, е получила запитване от държавни следователи и такива от Конгреса за предоставяне на информация, тъй като разглеждат обвиненията, че Google е нарушила антитръстовия закон, предава Ройтерс.

Oracle, която разполага с данни за рекламния бизнес на Google, е получила запитването за информация от прокуратурата в Тексас, както и от Съдебната комисия към Камарата на представителите, твърди Кен Глуек, директор на Oracle, базирана във Вашингтон.

Комисията търси информация от десетки компании, които могат да са пострадали от действията на технологични гиганти, твърди източник, запознат с разследването.

Комисията ще реши дали да изпрати призовки, в зависимост от това колко компании отговорят доброволно. Някои фирми смятат, че е малко вероятно да си отмъстят на гигантите, ако бъдат принудени да споделят информация, твърди източникът.

Още по темата

По думите на Глуек Oracle се е срещнала и с представители на Министерството на правосъдието. Google отказва да коментира въпроса.

Oracle твърди, че Google е нарушила авторските права на нейната Java, за да създаде операционната система Android, която се ползва на по-голямата част от смартфоните в света. Върховният съд обмисля дали да насочи жалбата към по-ниска инстанция, възобновявайки делото. Oracle настоява за обезщетение за нанесени щети.

Технологичните компании, които някога бяха възхвалявани като източник на иновации, стимулиращи ефективността и икономическия растеж, са изправени пред точно обратната реакция в Съединените щати и по целия свят заради опасенията на конкуренти, власти и потребители, че въпросните фирми разполагат с твърде много власт и вредят както на конкуренцията, така и на потребителите.

Сред критиците попадат от републиканци като президента Доналд Тръмп, който беше притеснен, че консервативните гласове са заглушавани в интернет пространството, до демократи като сенатор Елизабет Уорън, която предложи Google, Facebook и Amazon да бъдат принудени да продадат компаниите, които са купили, заради антитръстови опасения.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Новини Google Oracle

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена