Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Apple придобива дял от доставчика на чипове Dialog Semiconductor

Сделката е на стойност 600 млн. долара и позволява на Apple да експандира в сферата на дизайна на чипове

Apple придобива дял от доставчика на чипове Dialog Semiconductor

Снимка: Архив Ройтерс

Apple придобива дял от доставчика на чипове Dialog Semiconductor в рамките на сделка за 600 млн. долара, обявиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

С това производителят на iPhone разширява операциите си, свързани с чипове, в Европа.

От появата на първия iPhone преди десетилетие Apple използва чипове на Dialog, свързани с живота на батерията. Съгласно условията на сделката Apple придобива патенти, екип от около 300 инженери, повечето от които вече работят по чипове за устройствата на Apple, както и офисите на Dialog във Великобритания, Италия и Германия.

Dialog твърди, че приходите ѝ за 2018 г. няма да бъдат засегнати, а тя ще продължи доставките на сегашните продукти за Apple.

Засега сделката слага край на въпросите за бъдещите отношения между Apple и Dialog, чиито акции понижиха стойността си тази година, когато Apple заяви, че планира да използва чипове от друг доставчик. Вярваше се това е самата Apple.

Книжата на Dialog повишиха стойността си със 17 на сто преди старта на борсовата търговия във Франкфурт, след като сделката осигури бизнес отношенията между двете компании за следващите три години.

Производителят на чипове също така твърди, че ще започне програма за обратно изкупуване на акции за до 10% от книжата му през следващия месец.

Още по темата

Други дизайнери на чипове в Европа не успяват да установят връзка с Apple заради огромния мащаб на компанията. Британската Imagination Technologies беше придобита от китайски инвестиционен фонд миналата година, след като загуби Apple като клиент.

Половината от стойността на сделката, или около 300 млн. долара, са пари в брой за инженерите на Dialog и за офисите, а останалите 300 млн. долара са предплащане за Dialog за доставката на чипове за следващите три години, обявиха компаниите.

Dialog твърди, че ще продължи да доставя чипове и на други клиенти, като ще се фокусира върху автомобилния пазар и интернет на нещата.

Сделката представлява експанзия за Apple в сферата на дизайна на чипове.

Apple придобива 16 на сто от работната сила на Dialog. Производителката на iPhone твърди, че тези служители ще останат в Европа и ще се отчитат на старши вицепрезидента на компанията по хардуерните технологии, който съблюдава усилията на Apple в дизайна на чипове.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1395   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Huawei и ZTE могат да влязат в търговското споразумение на САЩ и Китай