IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и DeepMind са изправени пред дело за сделка за пациентски данни

Става дума за медицинските досиета на британци

16:32 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Google и сестринската ѝ компания DeepMind се сблъскват със законови действия срещу начина, по който са получили и обработили над милион здравни досиета на пациенти без съгласието на Великобритания, пише CNBC.

Британската юридическа компания Mischon de Reya коментира пред медията, че е завела иск във Върховния съд от името на Анрю Присмол и близо 1,6 млн. души, чиито медицински данни са били използвани от DeepMind като част от усилията за разработка на приложение за следене на пациенти, наречено Streams.

„Като пациент, който има някакво медицинско лечение, последното нещо, което бихте очаквали, е личната ви медицинска документация да бъде в ръцете на една от най-големите технологични компании в света“, твърди Присмол, който е бил пациент в болница, в която е била разработвана Streams.

„Надявам се, че този случай ще доведе до справедливо развитие на случая и приключване за всички пациенти, чиито поверителни данни в този случай са получени без тяхно знание или съгласие“, допълва той.

DeepMind е отказала да коментира въпроса пред CNBC, а от Google не са отговорили веднага.

DeepMind, лондонска лаборатория за изкуствен интелект, която Google придоби през 2014 г., се озова в светлината на прожекторите през 2016 г., когато New Scientist писа, че сътрудничеството ѝ с Националната здравна служба на Великобритания надхвърля публично обявеното.

DeepMind и Royal Free London NHS Foundation Trust подписаха договор през 2015 г., който даде на DeepMind достъп до пациентски данни, в които не се ползват реални имена.

През 2017 г. Службата на британския информационен комисар заяви, че споразумението за споделяне на данни между DeepMind и NHS не е изпълнило закона за защита на данните.

„Нашето разследване установи редица недостатъци в начина, по който се споделяха пациентските записи за това проучване“, коментира комисарят по информацията Елизабет Денъм по това време. „Пациентите не биха очаквали без причина информацията им да бъде използвана по този начин“.

Въпреки това по-късен одит на споразумението за споделяне на информация от адвокатската кантора Linklaters стигна до заключението, че използването на Streams е съобразено със законите за защита на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още