Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Интернет икономиката на Югоизточна Азия ще достигне 100 млрд. долара през 2019 г.

Над 37 млрд. долара са инвестициите в онлайн компании в региона от 2016 г. насам, като по-голямата част от тях отиват в дружества за електронна търговия и споделено пътуване

Интернет икономиката на Югоизточна Азия ще достигне 100 млрд. долара през 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Предвижда се интернет икономиката на Югоизточна Азия да нарасне с 39% през тази година до 100 млрд. долара, тъй като милиони хора в региона са успели да се сдобият с достъп до глобалната мрежа. Това им позволява да пазаруват онлайн, а популярността на компаниите, които предлагат услуги за споделено пътуване, продължава да расте, съобщава Ройтерс, позовавайки се на публикуван в четвъртък отраслов доклад. 

В годишния доклад се посочва, че Google, сингапурската Temasek Holdings и глобалните бизнес консултанти от Bain & Company повишават перспективата си за растеж в региона през 2025 г. до 300 млрд. долара, от 240 млрд. долара при предходната прогноза.

Още по темата

Интернет индустрията в Югоизточна Азия е успяла да утрои своя ръст през последните четири години, тъй като по-младите потребители все по-често използват своите телефони за различни приложения - от банкиране, игри до закупуване на самолетни билети.

„Този ​​темп на растеж надхвърля всички очаквания“, се посочва в доклада, който за първи път бива изготвен през 2016 г. „Интернет вече е достъпен за голяма част от населението, а доверието на потребителите в цифровите услуги се е повишило значително“, се казва още в документа от 64 страници.

Повече от 37 млрд. долара са инвестирани в онлайн компании в Югоизточна Азия през последните четири години, като по-голямата част от тях влизат в дружества за електронна търговия като Zilingo и еднорози за споделено пътуване като Grab и Gojek, сочи докладът.

Само индустрията за споделено пътуване достига стойност от 13 млрд. долара, което е четири пъти повече спрямо данните за 2015 г. и се очаква да достигне 40 млрд. долара до 2025 г., когато доставката на храна ще струва колкото транспортната.

Средният темп на растеж на Югоизточна Азия от 5% годишно от 2014 г. насам е над средния темп за света и превръща региона в привлекателна инвестиционна дестинация, тъй като китайската икономика продължава да бъде вплетена в търговската война със САЩ.

В разглежданите от доклада страни живеят около 360 милиона интернет потребители - Индонезия, Малайзия, Виетнам, Сингапур и Филипините - спрямо 260-те милиона от преди четири години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Uber води преговори да продаде звеното си за летящи таксита?